26. sij 2012.

O atomima rukavice i vazduha - web premijera poetskog filma "Udah 2"


U okviru web magazina “E-plakat“ premijerno je predstavljen poetski film „Udah 2“, peti po redu iz omnibusa „Video V. Poezija“ beogradske pesnikinje i video umetnice Natalije Ž. Živković.


Prema navodima autorke,
 „film “Udah 2” odslikava poetiku njene zbirke poezije “U aorti mog srca” i govori o želji da se Svet spozna onakav kakav je zaista, bez predrasuda i tokom života usvojenih struktura.”

            Kako autorka objašnjava – “mi mislimo da rukavica ima svoju ivicu a ako to pogledamo na nivou atoma uvidećemo da se u jednom trenutku atomi rukavice mešaju sa atomima vazduha oko nje, i da granica ne postoji. Uprkos tome, naš mozak opaža rukavicu kao odvojenu od vazduha: “mislimo da ne postoji kac-rukavica, tj, pola kaciga a pola rukavica, mislimo da između predmeta jasna je granica”.  


            Filmska slika je u skladu sa tekstom – dva krilata bića upecala su u reci upitnike i, pitajući se o verodostojnom pogledu na Svet, hodaju rečnim kejom trudeći se da njegove elemente upotrebe na netipičan način, da razlabave ukorenjene obrasce u kojima ih poimamo”.





            Omnibus “Video V. Poezija” Natalije Ž. Živković zasnovan je na knjizi “U aorti mog srca” iste autorke (“Nagrada Risto Ratković za mlade autore” u konkurenciji zemalja regiona ex-Ju). Filmovi iz omnibusa su nagrađivani na filmskim festivalima i prikazivani na više televizija.


            “E-plakat” je blog magazin posvećen prezentaciji najrazličitijih umetničkih formi i individualnih umetnika. Cilj magazina je svakodnevno objavljivanje novosti iz sveta umetnosti i dizajna, ali i promocija malih i još uvek nepoznatih umetničkih imena, pronalaženje izuzetnih dela na samom njihovom početku. 

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.