22. stu 2012.

"Kad budem još mlađi" Matije Bećkovića

BEOGRAD - Srpska književna zadruga, koja ove godine slavi 120 godina postojanja, predstavila je danas novu knjigu pesama Matije Bećkovića "Kad budem još mlađi", u kojoj autor jedinstvenim humorom i groteskom obrađuje savremeni život.

Pisac Marko Krstić rekao je da svojevrsni nastavak knjige "Kad budem mlađi" pokazuje da je Bećković "za to jedno malo, a zapravo veliko 'još', još više Bećković, i da je za to isto 'još', još duhovitiji, ironičniji, sarkastičniji, ali i još ozbiljniji, dublji nego u prvom delu".

Krstić je u nadahnutom govoru o pesniku i njegovoj knjizi Bećkovića nazvao srpskim Erazmom Roterdamskim, prorokom globalnih laži, demistifikatorom Interneta i tehnoloških novotarija, ciničnim kritičarem srpskog mentaliteta.
"'Kada budem još mlađi' je balada o seopštem sebičluku koji je sam sebi opravdanje i Oče naš, smehotvorni kratki pregled raspadanja identiteta i ličnosti, nacija i naroda, kultura i tradicije, kopernikanska camera obscura u bolje sutra (čitaj: u nazad) koje neće i ne može biti bolje", rekao je Krstić.

Govoreći o knjigi koja je objavljena u okviru Edicije Mome Kapora, urednik Dragan Lakićević je ocenio da u svojoj knjizi Bećković koristi jedan poseban jezik, jezik savremenog sveta na koji je uticao internet, mediji, savremene tehnologije...
U tom kontekstu je i skraćenica "KBJM" iskorišćena kako bi nas podsetila na skraćenice koje koristimo za države, ljude, jedinstveni matični broj..., rekao je Lakićević i dodao da se time može najbolje sagledati kriza savremenog društva, jezika, morala...

Ovo je knjiga prepravljene pameti, knjiga koja nam se smeje iz ogledala Pabla Pikasa, rekao je on.
Sam autor bio je veoma kratak, rekavši da je knjiga "Kad budem još mlađi" neka vrsta fejsliftinga srpske poezije i izrazio nadu da će se tome pridružiti i čitaoci, jer bez njih to ne bi imalo smisla.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.