26. stu 2012.

Petković otvorio Skupštinu matičnih biblioteka

BEOGRAD – Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković otvorio je danas u Narodnoj biblioteci Srbije Skupštinu Zajednice matičnih biblioteka Srbije rekavši da treba učiniti sve što je moguće da javne biblioteke postanu aktivni nosioci kulturnih aktivnosti u svojim sredinama.

''Javne biblioteke se nalaze u mnogo mesta u Srbiji koja su bez knjižara, muzeja, bioskopa i pozorišta i jedini su dostupni punktovi za širu publiku, koji još uvek funkcionišu i to nameće veliku odgovornost'', ocenio je ministar.

On je rekao da sistem javnih biblioteka počiva na sprezi i zajedničkom radu Ministarstva kulture i informisanja, NBS i lokalnih samouprava, dodavši da je jačanje saradnje na toj liniji ''jedini način da se unapredi rad biblioteka''.

Petković je ocenio da su materijalni uslovi za rad, po pravilu, teški - bibliotečki fondovi nedovoljni, a prostori za čuvanje knjiga gotovo da bez uslova, ali uprkos tome, prema njegovim rečima, svest o značaju rada javnih biblioteka ne sme da bude zanemarena.

''Osiromašeni građani naše zemlje zatrpani primitivnim zabavnim sadržajima u medijima gotovo da su zaboravili na postojanje biblioteka u kojima se nalaze tolika znanja i informacije bez kojih je ne moguće učiniti ma kakav iskorak u revitalizaciji naše kulture i umetnosti u celini'', rekao je Petković.

On je naglasio da ukoliko i bibliotekari prekinu da vode bitke za svakog čitaoca nestaće i poslednji ''odbranmeni prsten pred nadirućom sveopštom primitivizacijom našeg druištva''.

''Vreme u kome se nalazimo nameće nam obavezu tehnološke modernizacije biblioteka kako bi bile sposobne da pored klasičnih fondova mogu da koriste mnoge vrste multimedijalnih sadržaja'', rekao je ministar dodajući da će na taj način bez sumnje učiniti javne biblioteke mestima koja su zanimljiva i mlađim korisnicima i tako ih vezati za njih.

''U vreme besparice to nije ni mali ni jednostavan zadatak ali se nadam da ćemo ga zajedničkim snagama ostvariti, nadam se da će tokom skupa biti iznete konkretne ideje o poboljšanju ustanova a Ministarstvo kulture biće otvoreno za sve predloge i inicijative koje će pokušati da ostvari postupno i na osnovu raspoloživih sredstava, ali uvek sa svešću da su knjige i biblioteke istinski temelj svake kulture i umetnosti'', rekao je Petković.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.