11. stu 2012.

Plesni spektakl "Petar Pan" u Narodnom pozorištu

BEOGRAD - Premijera baleta "Petar Pan" u koreografiji Brusa Stajvela, direktora baleta Narodnog pozorišta, održana je sinoć na Velikoj sceni Narodnog pozorišta pred prepunim gledalištem.

Balet koji je svetsku premijeru imao pre deset godina u Las Vegasu, porudžbina Baleta Nevade, igran je u više američkih baletskih kompanija a večeras prvi put na sceni nacionalnog teatra uz burne aplauze dobro raspoložene publike koja je uz smeh pratila vedru baletsku priču koreografa Stajvela.

Za međunarodno priznatog koreografa i pedagoga Stajvela postavka baleta "Petar Pan" je ispunjenje životnog sna, čuvena priča Džejmsa Berija o dečaku koji odbija da odraste njega se i dalje dotiče kao i san o letenju za koji je uveren da je san svakog čoveka.

Balet koji je postavio pre deset godina na originalnu muziku američkog kompozitora Tomasa Semanskog, autora muzike za pet baleta, namenjen je deci, ali sudeći po večerašnjoj premijeri, u njoj će uživati i odrasli koji su očarano pratili leteći plesni spektakl.

Brza, efektna, duhovita plesna predstava u kojoj svi likovi sem Zvončice "lete i zuje" kao pčele u košnici, sa tehnički izazovnim scenama poput one kada istovremeno leti nekoliko likova a publika strahuje da se ne sudare "jer su oni ipak ljudi", potpuno je plenila publiku među kojom su deca bila malobrojna zbog kasnog termina premijere.

Zato su stariji kao deca naglas komentarisali, ushićeni predstavom kakvu su dugo čekali, vedrom plesnom bajkom u kojoj su solisti Baleta narodnog pozorišta pored igračkog umeća iskazali i gimnastičarske veštine, posebno maestralnim duetom Petra Pana i Vendi.

Jovan Veselinović (Petar Pan), Bojana Žegarac (Vendi), Silvija Džunja (Zvončica), Miloš Kecman (Majkl), Miloš Marjan (Džon), Milica Jević (Tigrica Lili) i gostujući igrač iz SAD Nejtan Kotam kao kapetan Kuka darovali su publici jednostavnu i lepu priču, bajku o dečaku koji ne želi da odraste.

Prva repriza baleta "Petar Pan" je u nedelju, 18. novembra u 18 sati i namenjena je najmlađoj publici i sve ulaznice su rasprodate. Kako je najavila uprava Narodnog pozorišta, nova baletska produkcija imaće brojna izvođenja sa terminima prilagođenim deci. Predstava traje dva sata sa pauzom, oko 50 minuta po činu tako da će Narodno pozorište organizovati i matine predstave kako bi deca u punoj meri mogla da uživaju u ovom plesnom spektaklu.


- TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.