25. pro 2012.

Vladanu Matijeviću uručena Kočićeva nagrada

BEOGRAD - Uglednom srpskom piscu Vladanu Matijeviću, laureatu književnih nagrada Zadužbine "Petar Kočić" Beograd - Banja Luka, danas su u Vukovoj zadužbini uručene nagrade "Kočićevo pero" za zimu i godišnja nagrada "Kočićeva knjiga".

Nagrade Zadužbine koja, kako je rekao ministar kulture i informisanja Bratislav Petković u svom radu spaja Srbiju i Republiku Srpsku i neguje uspomenu na lik i delo značajnog pisaca Petra Kočića, ovog puta zasluženo odlazi u ruke Matijevića, autora koji već poseduje priznanja sa imenom Ive Andrića i Meše Selimovića.

"Ovoj lepoj simbolici dodao bih i to da smatram da je žiri Zadužbine postupio dobro kada je priznanje dodelio Matijeviću ne za proznu knjigu već za knjigu 'Memoari, amnezije', delo sastavljeno od esejističkih, memoarski intoniranih tekstova koje je autor pisao prethodnih deset godina i koji su njegova refleksija određenih trenutaka i događaja koji su ostavljali trag koji je bio od značaja i za njegovo književno stvaralaštvo", ocenio je Petković.

Nagrađenu knjigu ministar je svrstao među retke i dragocene jer daje uvid u piščevu intimu i atmosferu u kojoj nastaju književna dela a još su dragocenija kada su delo zaista talentovanih stvaralaca.

Direktor Zadužbine i predsednik žirija za dodelu nagrada "Kočićevo pero" i "Kočićeva knjiga" književnik Nikola Vukolić rekao je da se nagrade dodeljuju 20 godina i da mu je posebno drago što je Matijević dvostruki dobitnik kao što je prošle godine bio hrvatski pisac Miljenko Jergović, član žirija u kome je još bila i Vida Ognjenović.

"Nagradu 'Kočićevo pero' dodeljujemo četiri puta godišnje, po godišnjim dobima a na kraju godine dodeljuje se 'Kočićeva knjiga', nagrada za celokupno stvaralaštvo, za visoka dostignuća, stvaralaštvo koje je na tragu dela i lepote reči Kočića", rekao je Vukolić.

Na svečanu dodelu nagrade iz Zagreba je doputovao Jergović koji je toplim rečima govorio o Matijevićevoj knjizi za koju smatra je lepo imati u svojoj biblioteci.
"Retko se događa da nagrada bude dodeljena iz kontre, Petar Kočić je bio glasan, buntovan, nesrećan pisac koji je prosto sagoreo kao čovek i pripovedač, Matijević je sve suprotno od toga, miran, stišan pisac, gotovo da nema nijednog podignutog tona, nema vike, parola, uzburkanih emocija, ima intenzivnu tihost, lepo je imati na svojoj polici sa knjigama tišinu Matijevića", kazao je Jergović.

Dvostruki lauret zahvalio je na nagradama duhovitom "Besedom u sedam zapisa" u kojoj kaže da nije očekivao nagradu ali smatra da je zaslužuje jer je čitavog života bio "jazavac u vreći kojem sude zbog nekog karakušljivog kukuruza koji nije ni carski, ni spahiski a ni ubran sa legalizovane njive Davida Štrpca".


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.