27. pro 2012.

Vrisci i aplauzi za duo "2Cellos" na FMU-u

BEOGRAD - Violončelisti Luka Šulić i Stjepan Hauser, članovi popularnog dua "2Cellos", koji će sutra održati koncert u Sava centru, bili su danas gosti Fakulteta muzičke umetnosti, a studenti su bili veoma znatiželjni da vide i čuju popularne muzičare.

"Počeli smo kao klasični muzičari, a onda smo odlučili da se malo igramo i iživimo, da pokažemo ljudima sve mogućnosti čela i približimo taj instrument širokim masama", objasnili su Hauser i Šulić u razgovoru sa novinarima, dok su studenti sa nestrpljenjem čekali u velikoj sali FMU-a da ih čuju.
"Hteli smo da napravimo nešto ludo, novo, uzbudljivo, da svu svoju ludost, strast i energiju pretočimo u nešto i došli do najboljeg mogućeg scenarija", dodaje Šulić.

Repertoar za sutra nisu želieli da otkriju, ali su rekli da će "početi lagano sa klasičnom muzikom, a zatim će postajati sve luđe".

Zamolili su mlađu publiku da bude strpljiva i sačeka, a stariju da ne ode kada počnu sa žešćom muzikom, obradama poznatih pop i rok kompozicija. "Imamo za svakog ponešto, a čuli smo da je beogradska publika luda i očekujemo da će biti takva", rekao je kroz smeh Hauser.

Gotovo preko noći postali su poznati zahvaljujući snimku izvođenja pesme Majkla Džeksona - "Smooth Criminal", koji na sajtu "Jutjub" ima više od sedam miliona pregleda. To im je donelo poziv Eltona Džona da sviraju na njegovoj turneji, a danas je izazvalo vrištanje i aplauze okupljenih u sali Fakulteta muzičke umetnosti, posebno studentkinja, među kojima su mogli da se čuju i komentari i pitanja tipa: "Kako su lepi", "Da li su slobodni"...

Vole da improvizuju i smatraju da je violončelo instrument sa najviše mogućnosti.
"Čelo može zvučati kao najtopliji instrument i najbliži je ljudskom glasu, istovremeno može da zvuči kao električna gitara, visoko kao violina, kao perkusije. Mi zapravo pokušavamo na dva čela da dočaramo zvuk celog orkestra", objasnio je Hauser.

Još uvek sviraju klasičnu muziku, pre par dana u Zagrebu su održali koncert klasične muzike, međutim Hauser kaže da voli da improvizuje a klasika ga "ograničava da svira note napisane pre 200 godina".

"Problem sa klasičnom muzikom jeste što se u orkestru čelo ne čuje dovoljno kao violina ili klavir, a muziku treba modernizovati i približiti svim ljudima", istakao je Hauser, izrazivši zadovoljstvo što njih slušaju svi, i intelektualci, i sportisti i radnici.

Kroz smeh su rekli da, zbog vrste muzike koju sviraju, instrument i gudala menjaju češće nego drugi violončelisti te da je "ovo skup sport".

Na turneji sa Eltonom Džonom su, kako su objasnili, "ispekli zanat" i stekli vredno iskustvo. Nazanimljivije iskustvo bio im je nastup sa "Pepersima" (Red Hot Chilli Pepers), dok za Stiva Vaja kažu da je "super lik".
"Prvi put smo sarađivali sa električnim gitaristom i gledali smo da skinemo sve njegove 'kerefeke'", napomenuo je Hauser.

Na koncert u Sava centru pozvali su priznatog srpskog violinistu Stefana Milenkovića.
"Bio nam je idol kada smo bili mladi. Biće super da se spojimo na jednom drugačijem nastupu gde ne dominira klasična muzika i da razmenimo iskustvo", istakao je Šulić.

Hauser je rekao da mu je želja da sviraju sa bendovima "U2" i "AC/DC", ali i Stingom. "Mislim da bi se njegov glas odlično uklopio sa zvukom čela", primetio je on.

Kao tinejdžeri bili su konkurencija na festivalima, studirali su u različitim gradovima u Velikoj Britaniji, od "Smooth Criminal" sviraju zajedno, a u januaru izdaće drugi album na kome će biti i jedna autorska kompozicija.

Šulić kaže da ih očekuje turneja po Evropi, SAD, Australiji i Japanu. "Zauzeti smo sve do 2016.", kroz smeh je rekao Šulić, a Hauser dodao da će obavezno ponovo doći u Beograd, sledeći put u Arenu.

Nisu još uvek stigli da prošetaju gradom, jer su odmah sa puta došli na FMU, gde je trebalo da da se druže sa studentima i odgovaraju na pitanja, ali su okupljeni više bili zainteresovani za slikanje. Delili su autograme, pozirali, a bilo je i studenata koji su iskoristili priliku da ih pitaju na kojima violončelima je najbolje svirati i ponešto o samoj tehnici.

-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.