3. sij 2013.

Kusturica najavio završetak novih objekata u Andrićgradu

BANJALUKA - Proslavljeni režiser Emir Kusturica najavio je da bi do Vidovdana u Andrićgradu u Višegradu trebalo da budu otvoreni hotel, studijski prostor i škola, istakavši da ovaj projekat predstavlja borbu za opstanak i obezbeđuje budućnost naroda na ovom terenu.

"Višegradu se vraća dignitet, dostojanstvo za koje je Andrić rekao da ga nije bilo. Gradio se most, a sada smo mu, praktično, doveli i grad. To je borba za opstanak, taj projekat obezbeđuje budućnost. Kod našeg naroda je ustaljena ona 'sve što je puškom odbranjeno, životom izgubljeno', a ja hoću da nametnem model da dobri projekti obezbeđuju opstanak naroda na tom terenu", istakao je Kusturica.

Kusturica je, u izjavi za "Glas Srpske", rekao da je spoj dobre volje i dobre namere rezultirao uspehom.

Prema njegovim rečima, Andrićgrad, osim što pobeđuje i lokalprimitivizam, jeste i civilizacijska borba koja je nešto zakasnila, ali je civilizacijska.
"Ljudi to osećaju i zato to postaje gradilište koje posećuju. Prošle godine broj posetilaca nadmašio je 30.000", naveo je Kusturica.

Govoreći o Andrićevom institutu čiji završetak sledi, Kusturica je naglasio da bi taj institut trebalo da bude na tragu ozbiljnih institucija poput dve akademije u Banjaluci i Beogradu.

Kusturica je objasnio da bi Andrićev institut, u stvari, trebalo da bude podrška i jednoj i drugoj akademiji i da se udruži sa pameću koja se preliva iz Banjaluke i Beograda, te stvori stub srpskom narodu.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.