7. velj 2013.

Počinje 63. Berlinale

BERLIN – Međunarodni filmski festival u Berlinu, 63. po redu, biće otvoren danas filmom Vong Kar-vaija ''The Grandmaster''.

Na Berlinalu u takmičarskoj konkurenciji igranih filmova našlo se 19 ostvarenja među kojima su i novi filmovi reditelja Stivena Soderberga, Gasa van Santa i tri filma u kojima će se pojaviti francuske filmske dive.

Ovogodišnji filmski festival nudi izbor raznovrsnih filmova uključujući i ostvarenja iz Kazahstana i Irana koja će se boriti za glavnu nagradu - Zlatni medved na prvom evropskom festivalu u godini.

Van Santov film ''Promised Land'' (Obećana zemlja) u kome igra Met Dejmon i Soderbergov film ''Side Effects'' u kome igraju Džad Lou i Ketrin Zita-Džons su najistaknutija ostvarenja koja dolaze iz SAD-a, prenose agencije.Veoma značajni filmovi dolaze i iz istočne Evrope uključujući i ostvarenje oskarovca, bosanko-hercegovačkog reditelja Danisa Tanovića ''Epizoda u životu berača željeza'' koji govori o siromašnoj romskoj porodici, tu je i film rumunskog reditelja Kalina Petra Necera ''Cild's Pose'' koji govori o korupciji u Rumuniji.

Francuske glumice Žilijet Binoš, Katrin Denev i Izabel Iper igraće u različitim filmovima - Binoš u filmu ''Camille Claudel 1915'' koji govori o francuskom skulptoru, Denev igra u filmu ''On My Way'', a Iper u filmu ''The Nun''.

Iz Irana na Berlinale stiže film ''Closed Curtain'' koji su režirali reditelj i disident Jafar Panahi i njegov kolega Kambozia Partovi. Iz Kazahstana ove godine na Berlinalu će se predstaviti film reditelja Emira Baigazina ''Harmony Lešons''.

U trci za glavnu nagradu Berlinala biće i prvenac Šveđanina Fredrika Bonda, koji u Berlin stiže sa romantičnom komedijom ''The Necešary Death of Ćarlie Countryman".Među ostalim ostvarenjima na listi je i nemačko ostvarenje ''Gold" sa Ninom Hos koja je prošle godine pobrala pohvale kritike ulogom u filmu ''Barbara", a tu je i nemačko-francusko-holandsko-južnoafrički film ''Layla Fourie".

U konkurenciji su i filmovi ''A Long and Happy Life'' (Rusija), "Vic+Flo Saw a Bear'' (Kanada), "In the Name of'' Malgoške Šumovske o poljskom svešteniku homoseksualcu, ''Prince Avalanće'' (SAD), ''Gloria'' čilenskog reditelja Sebastijana Lelia i "Paradise: Hope'' austrijskog reditelja Urliha Sidla, kao i južnokorejski film ''Nobody's Daughter Haewon''.

Na Međunarodnom festivalu u Berlinu, takođe će se naći i četiri filma srpskih autora - dokumentarac Ivane Todorović, filmovi Srdana Golubovića i Marte Popivode kao i animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg.

U glavnom takmičarskom programu kratkih filmova u selekciji 27 filmova iz 20 zemalja nalazi se i dokumentarac Todorovićeve ''Ja, kad sam bila klinac bila sam klinka''.

Film Srdana Golubovića ''Krugovi'', koji je u januaru na Sandens festivalu u Juti nagrađen za umetničku viziju u kategoriji svetskog filma (World Dramatic Competition), 11. februara će imati svoju evropsku premijeru na Berlinalu u programu ''Forum''.

U sekciji ''Prošireno'' biće prikazan dugometražni film Marte Popivode ''Jugoslavija, kako je ideologija pomerila kolektivno telo'', dok će se u programu ''Generacija 14+'' u selekciji kratkih filmova publici Berlinala predstaviti i kratki animirani film ''Rabbitland'' autora Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg.

Ko će dobiti ove godine Zlatnog medveda odlučivaće sedmočlani žiri na čelu sa rediteljem Vong Kar-vaiem. U žiriju se još nalaze i reditelji Suzan Bir (Danska), Elen Kuras (SAD), Andreas Drezen (Nemačka), Širin Nešat (Iran) i Atina Rejčel Cangari (Grčka), a tu je i američki glumac Tim Robinson.

Festival će trajati do 17. februara.

-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.