27. velj 2013.

Vladislavu Bajcu nagrada "Prozart"

BEOGRAD - Vladislav Bajac je prvi dobitnik međunarodne književne nagrade "Prozart", odlučio je Umetnički savet Međunarodnog književnog festivala PRO-ZA Balkan.

Nagrada "Prozart" dodeljena je Bajcu za autorski doprinos razvoju savremene balkanske književnosti, navedeno je u saopštenju izdavačke kuće "Arhipelag".

U obrazloženju odluke, Umetnički savet festivala PRO-ZA Balkan, koji je radio u sastavu dr Elizabeta Šeleva, dr Ermis Lafazanovski i dr Aleksandar Prokopiev, naglašeno je da je Bajac "poznato i priznato ime među savremenim balkanskim piscima" i da su njegovi romani i knjige priča "prevođeni, čitani od strane publike i visoko vrednovani od strane književne kritike širom Balkana".
"Vladislav Bajac je osvedočen kao retka književna individualnost", istakao je Umetnički savet festivala, skrenuvši pažnju i na Bajčev izdavački rad.

Bajcu će nagrada "Prozart" biti uručena 6. marta na svečanosti u Skoplju, u okviru završnice manifestacije.

Festival PRO-ZA Balkan je osnovala poznata makedonska izdavačka kuća "Ikona" iz Skoplja u cilju promovisanja balkanske književnosti, kao i kontinuiranog prevođenja i uopšte obuhvatnije književne i kulturne razmene među balkanskim zemljama.

Pored Bajca, učesnici prvog Međunarodnog književnog festivala PRO-ZA Balkan, koji se održava od 4. do 6. marta, biće Alek Popov, Miljenko Jergović, Andrej Blatnik i Andrej Nikolaidis.

Program će obuhvatiti čitanja, razgovore, potpisivanja knjiga, kao i tribinu na temu "Mobilnost balkanskih pisaca".


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.