3. tra 2013.

JDP dodelom nagrada obeležio 65. rođendan

BEOGRAD - Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) obeležilo je danas 65. "rođendan" tradicionalnom dodelom nagrada za najbolja umetnička i radna dostignuća u proteklih godinu dana.

Godišnju nagradu dobili su reditelj Jagoš Marković za predstavu "Sumnjivo lice" i Miloš Lolić za režiju predstave "Otelo".

Nagrađeni su i glumci Vojin Ćetković i Nikola Đuričko za uloge Otela i Jaga, kao i ansambl predstave "Samo neka bude lepo" (Nataša Tapušković, Milena Vasić, Anđelika Simić, Dubravka Kovjanić i Srđan Timarov).

Ćetković je takođe dobio nagradu za lepotu scenskog govora "Dr Branivoj Đorđević".
Godišnja nagrada JDP-a pripala je i Ivi Mitrović za dramatizaciju pripovedaka Doroti Parker u predstavi "Samo neka bude lepo".

Priznanja je dobitnicima uručila direktorka JDP-a Tamara Vučković.

Ovom prilikom prvi put je uručena nagrada "Branka i Mlađa Veselinović", koju dodeljuje Fondacija JDP-a, a dobitnik je Nebojša Glogovac za ulogu Jerotija u "Sumnjivom licu".

U obrazloženju koje je pročitala članica žirija Branka Petrić ističe se da je Glogovac "glumac izrazite snage u ekspresiji najsloženijih emotivnih stanja, profinjenog izraza i suptilnog vladanja nijansama".
"Telesna i govorna kultura, pritajena energija uvek spremna na eksploziju, humor i ironija kao i stalna potreba za igrom čine ga u isti mah i savremenim i starinskim glumcem u najlepšem značenju te reči", ocenio je, između ostalog žiri.

Nagradu je uručila Branka Veselinović, rekavši da je uzbuđena što je i dalje tu, posle čitavih 65 godina od osnivanja JDP-a. Ona je prenela pozdrave još dve žive glumice iz te prve generacije - Mire Stupice i Marije Crnobori sa kojima je u telefonskom kontaktu.

Direktorka je podsetila da je prva premijera ("Kralj Betajnove") bila 3. aprila 1948. godine.
"Istorija JDP-a ne bi postojala da veliki umetnici i brojni saradnici nisu ugradili deo svog života, a neki ceo svoj život i talenat u ovo pozorište. Isto tako, da nije bilo ovog značajnog pozorišta, kulturni život našeg grada i zemlje bio bi neuporedivo siromašniji", rekla je ona.

Pominjući da smo godinama svedoci fokusiranosti države na ekonomske i političke probleme, a zanemarivanja kulture, ukazala je da "u situaciji neredovnog i neizvesnog finansiranja i donošenja zakona koji se kose sa specifičnostima u ustanovama kulture, institucije kao što je JDP teško mogu, ili nikako ne mogu, da nastave svoj rad, svoju misiju".

Vučkovićeva je pozvala umetnike i kulturne radnike na zajedničku borbu za opstanak pozorišta, a ako ona ipak budu zatvorena, nastaviće rad, kako je najavila, na trgovima, ulicama, pijacama.

Direktorka je navela i pozitivne rezultate u proteklih godinu dana, učešće na festivalima i nagrade, posetu od 15.000 gledalaca mesečno, dobru međunarodnu saradnju, značajne projekte u planu.

U JDP-u trenutno su u toku probe za dve nove predstave - "Zločin i kazna" po Dostojevskom u režiji Ane Tomović i "Gospođica" po romanu Ive Andrića u u režiji Gorčina Stojanovića.

Naš nobelovac je govorio na proslavi 20. godišnjice JDP-a, a taj govor je danas pročitao Vojislav Brajović.
Andrić je prethodno, od sredine 50-tih do sredine 60-tih godina, bio predsednik Pozorišnog saveta JDP-a i u ovom govoru je istakao da ga je "taj dodir sa pozorištem iznutra naučio da bolje ocenjuje i više ceni tu drevnu i složenu umetnost i one koji njoj služe".


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.