1. tra 2013.

Jubilarna 10. "Noć muzeja" 18. maja

BEOGRAD - Jubilarna 10. "Noć muzeja" biće održana 18. maja, a za učešće se do sada prijavilo blizu 150 institucija kulture, saopštila je danas Umetničko-produkcijska grupa "Noć muzeja".

Za "Noć muzeja" prijavilo se 68 gradova i mesta u Srbiji, kao i 55 muzeja, galerija i izložbenih prostora u Beogradu.
Deseta "Noć muzeja" otvoriće vrata kulturnih institucija u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Užicu, Kruševcu, Zrenjaninu, Svilajncu, Nišu, Požarevcu, Somboru, Jagodini, Leskovcu...

"Želimo da muzeji postanu 'živa', centralna mesta za neformalno učenje, prostori u koje će mladi rado ići i gde će se dobro osećati. Zaista verujemo da muzeji mogu i treba da postanu popularno, savremeno i prijatno mesto susretanja", istakao je koosnivač manifestacije Mladen Petrović.

Njegova koleginica, takođe osnivač "Noći muzeja", Ana Jovanović kaže da će se i ove godine potruditi da pokažu da muzeji imaju šta da ponude i dodala da žele da se kod barem jednog dela nove publike probudi ljubav i radoznalost prema kulturnoj baštini.

"Ove godine slavimo ozbiljan jubilej - desetu 'Noć muzeja'. Ponosni smo što smo uspeli da opstanemo sve ove godine, borili smo se za mesto na kulturnom nebu Srbije, koje je malo i neprimetno. Mislim da smo kvalitetom osvajali posetioce pa će kreativnost ostati naše glavno obeležje i u budućnosti", istakla je Jovanović.

Prošlogodišnja manifestacija, u kojoj je učestvovalo 65 gradova, zabeležila je skoro pola miliona poseta širom Srbije.
Nacionalni sponzor ovogodišnje "Noći muzeja" je kanal "Viasat History". Prijatelj jubileja je kompanija MTS, dok je beogradski sponzor "Koka Kola". U evropskoj "Noći muzeja" ove godine učestvovaće 40 zemalja i više od 3.000 muzeja.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.