17. tra 2013.

Raznovrstan i zanimljiv program po Srbiji u "Noći muzeja"

BEOGRAD - Muzeji, galerije, biblioteke, škole u 68 gradova i mesta u Srbiji pripremaju raznovrstan i zanimljiv program za 10. "Noć muzeja" koja se održava 18. maja, čime će se pridružiti više od 3.000 muzeja u 40 zemalja Evrope i još jednom predstaviti svoje zbirke na drugačiji i atraktivan način.

Najbogatiji program, tradicionalno, ponudiće Beograd sa 60 lokacija i Novi Sad sa 35 lokacija, a od 18 do dva sata posle ponoći u "odličan provod u muzejima" krenuće i građani Niša, Kragujevca, Subotice, Leskovca, Šapca, Knjaževca, Gornjeg Milanovca, Čačka, Svilajnca, Prokuplja, Temerina, Novog Pazara, Kikinde...

U Beogradu, odakle je pre devet godina manifestacija krenula da se širi, jubilej "Noći muzeja" biće obeležen čudesnim svetom bajki, velikom izložbom slika Đure Jakšića, inicijativnom za ovaranje prvog evroskog muzeja džeza, izložbnom cipela koje su žene nosile u 19. i 20. veku...

Novosađani će, kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare, u "Noći muzeja" videti egipatski pergament star 3.300 godina na kome se nalazi recept za utvrđivanje trudnoće, zatim plemensko oružje iz basena reka Kongo i Ubangi, strele iz Polinezije, osmanske štitove iz doba Sulejmana Veličanstvenog, dela iz perioda renesanse, među kojima se izdvaja slika na platnu-zastavi bratstva "Korpus Domini".

Prvi put će biti dozvoljen ulazak Sat kulu, a zainteresovani će prisustvovati pokretanju satnog mehanizma starog 250 godina, dok će se ljubitelji igrica podsetiti nekih starih izdanja.

Svilajnac, iako nema muzej, pripremio je pet izložbi za "Noć muzeja". Biće predstavljene minjaturne knjige, među kojima je najmanja veličine jedan puta jedan centimetar, zatim dečije fotografije poznatih i anonimnih Resavaca sa kraja 19. i početka 20. veka, kako je izgledala kultura i zabava u Svilajncu poslednjih 150 godina, ali i neki stari i poneki zaboravljeni zanat, kao i izložba narodnog graditeljstva.

Subotica će obeležiti 225 godina od rođenja Vuka Karadžića i 165 godina od pobede njegove reforme, te će najmlađi slušati i ilustrovati bajke iz njegove zbirke.

Najavljena je i izložba "Secesija u subotičkim riznicama", koncerti od klasične muzike, džeza i bluza do tamburaša, zavirivanje iza pozorišne scene...
"Noć muzeja" u Bačkoj Topoli biće posvećena biciklizmu.

Pozorište "Patos" organizovaće u Smederevu "Ulicu sećanja" u okviru koje će se baviti predrasudama između starosedelaca i novopridošlih stanovnika tog grada - biće izložene fotografije građana, koje će glumci "oživeti" kroz teatar senke.

Šapčani će saznati u toku jedne noći kakve su šešire pravile modeskinje u njihovom gradu od kraja 19. do početka 20. veka po ugledu na parisku modu, sve o kultnom bioskopu "Pariz", šta se sve "krije" u jednoj apoteci, a boemi će videti zašto je Šabac nekada bio grad sa najviše kafana po glavi stanovnika.

Stanovnici Gornjeg Milanovca 18. maja će se "vratiti" u "zlatno doba" svog grada - u šezdesete, sedamdesete i osamdesete godine prošlog veka, kada je "grad bio brend" i važio za privredno čudo. Podsetiće se na firme "Takovo", "Metalac", "Tipoplastika", "Rudnik", "Zvezda", ali i čuveni list "Dečije novine".

Kompletan program beogradske "Noci muzeja" biće najavljen 9. maja, a jedan od osnivača "Noći muzeja" Ana Jovanović zahvalila je svim ljudima koji su svojim entuzijazmom, radom i trudom doprineli da dođu do 10. izdanja popularne manifestacije.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.