4. tra 2013.

Ulaznice za predstavu "Kir Janja" u pola cene

BEOGRAD - Povodom Nagrade "Zlatni beočug", koja je pripala ansamblu predstave "Kir Janja", za trajni doprinos kulturi Beograda za 20 godina uspešnog igranja, ulaznice za izvođenje ovog naslova 8. aprila u Narodnom pozorištu, prodavaće se po specijalnom popustu od 50 procenata, najavio je nacionalni teatar.

Predstava, po tekstu Jovana Sterije Popovića i u režiji Egona Savina, premijerno je izvedena 25. decembra 1992. i već te godine proglašena je za najznačajnije ostvarenje u kulturi. U prvoj podeli bili su Predrag Ejdus (Kir Janja), Nada Blam (Juca), Tamara Vučković (Katica), Lepomir Ivković (Mišić), Milenko Pavlov (Kir Dima) i Mihajlo Viktorović (Petar).

Scenografiju je uradio Geroslav Zarić, kostime Bojana Nikitović, a muziku je komponovala Ksenija Zečević (1956-2006). Na Sterijinom pozorju 1993. godine predstava je osvajila tri nagrade, a Predrag Ejdus je dobio i priznanje publike za najbolje glumačko ostvarenje.

Po izboru pozorišnih kritičara i beogradskih novinara, "Kir Janja" je proglašena za najbolji komad i u toj godini. Na Dan Narodnog pozorišta ova predstava je dobila još dve nagrade i pohvale: Predrag Ejdus i scenograf Geroslav Zarić su laureati nagrade, a Nada Blam Pohvale Narodnog pozorišta.

Od prvog izvođenja, predstava je odigrana pred više od 70. 000 gledalaca. Gostovala je u Pančevu, Novom Sadu, Vršcu, Lazarevcu, Požarevcu, Boru, Užicu, Prištini, Podgorici, Obrenovcu, Kragujevcu, Negotinu, Šapcu, Ubu, Zaječaru, Boru, Nišu, Beču, Banja Luci, Skoplju, Kumanovu, Čikagu... Ejdus (Kir Janja) i Lepomir Ivković (Mišić) odigrali su svih 206 predstava. Blam je svoju ulogu jedno vreme delila sa Nelom Mihailović. Ulogu Kir Dime su, pored Milenka Pavlova igrali i Boško Puletić, Rade Miljanić i Peđa Miletić, a Tamaru Vučković je zamenila Zlatija Ocokoljić, da bi potom isti lik tumačile i Milena Đorđević i Danijela Tomović.

Desilo se jednom da u ulogu Katice na svega sat vremena "uskoči" Lidija Stevanović, koja je istu rolu u to vreme igrala u Novom Sadu, a slugu Petra igrali su Mihajlo Viktorović, Boris Andrušević i Bogdan Mihajlović. Kraće vreme ovu ulogu je tumačio, kao gost, Janoš Tot, a potom Toma Trifunović, Srboljub Milin i Boško Puletić.

-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.