17. stu 2012.

Aplauzi za 'Smrt čoveka na Balkanu'

BEOGRAD - Film reditelja i scenariste Miroslava Momčilovića "Smrt čoveka na Balkanu" je sa velikim uspehom prikazan na beogradskoj premijeri u "Sava centru".

Mir u sali često je sinoć bio prekidan salvama smeha, da bi na kraju mnogobrojni gledaoci dugim i burnim aplauzom pozdravili autora i odlični glumački ansambl ove crne komedije o našem mentalitetu i društvenim prilikama.

Glavne uloge igraju Emir Hadžihafizbegović i Radoslav Milenković, a uz njih Bojan Žirović, Nataša Ninković, Anita Mančić, Ljubomir Bandović, Branislav Trifunović, Milica Mihajlović, Bojan Lazarov, Aleksandar Đurica.

Kratke ali efektne epizode ostvarili su Nikola Đuričko, Mirjana Karanović, Miloš Samolov i Nikola Kojo.

Pošto se poklonio publici Momčilović je istakao da duguje ogromnu zahvalnost glumcima koji su u teškim uslovima i bez novca uložili maksimalan trud i entuzijazam u ovaj film, što je donelo ovako dobar rezultat.

Publici se obratio i gost iz Sarajeva Hadžihafizbegović ističući da nikada do sada nije radio neki film sa toliko dobre energije i dobre aure nad celim projektom. On je zahvalio ekipi, glumcima, tehnici i dodao da pljesak publike pokazuje kako je imalo smisla truditi se oko ovog filma.

"Smrt čoveka na Balkanu", u produkciji beogradske kuće "Brigada", predstavlja neobičan projekat koji deluje kao da je snimljen u jednom kadru i u realnom vremenu od sat i po.

Direktor fotografije je Miladin Čolaković.

Radnja počinje samoubistvom usamljenog kompozitora pred veb kamerom njegovog računara. Komšije, privučene zvukom pucnja, ulaze u stan i tu čekuju hitnu pomoć i policiju, koji kasne zbog "gužve u saobraćaju", pa prvo stižu pogrebnik i agent za nekretnine.

Tek pri kraju likovi shvataju da veb kamera i dalje radi i da su snimljeni svi njihovi postupci, sitni prestupi, ogovaranja...

Svetska premijera bila je u julu ove godine na prestižnom festivalu u Karlovim Varima, gde je Momčilović dobio nagradu za najbolji nezavisni film.

Usledilo je učešće na 20-ak festivala i do sada 19 nagrada osvojenih u zemlji i inostranstvu.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.