16. stu 2012.

Publika dočekala i ispratila Vengerova ovacijama

BEOGRAD - Koncert jednog od najslavnijih violinista današnjice, Maksima Vengerova, održan na Kolarcu ostaće zapamćen kao jedan od zvezdanih trenutaka beogradske scene klasične muzike, jer se tokom skoro tri sata odvijala razmena najpozitivnijih emocija između umetnika i prepune sale koja ga je dočekala i ispratila ovacijama.

Aplauz i tri bisa koja su sinoć usledila, posle sjajno izvedenog predviđenog programa, u kome je u drugom delu došlo da male izmene, produžili su "druženje" Vengerova i njegovih obožavalaca za skoro sat vremena. Na kraju se moglo videti i osetiti da su pođednako bili zadovoljni i brilijantni muzičar i slušaoci kojima se odužio na njalepši način za naklonost kojom su ga dočekali, obasipali tokom koncerta i ispratili.

Prisnosti koja se osećala u sali doprineli su mladi muzičcari iz Škole za muzičke talente iz Ćuprije kojima je, uz saglasnost maestra Vengerova, dozvoljeno da sede na pozornici, pošto su sve karte bile odavno rasprodate.

Muzičar koji je solističku karijeru violiniste započeo u petoj godini, koji je obasut najvećim nagradama i priznanjima i koji se već duže vreme uspešno bavi dirigovanjem, pokazao je da je uprkos povredi koja ga je neko vreme odvojila od violine sačuvao virtuoznost oplemenivši je dubokom konteplacijom i senzibilitetom što se najbolje moglo osetiti kod izvođenja pijanisima kakvi se retko mogu čuti.

Koncert je "otvorio" Čakonom iz partite De mol za solo violinu Johana Sebastijana Baha, a zatim je uz brilijantu klavirsku pratnju Rustema Sajtkulova, internacionalno priznatog pijaniste, izveo "Sonatu za klavir i violinu br 9 A dur op. 47" Ludviga van Betovena.

U drugom delu koncerta Vengerov je odsvirao "Sonatu u A duru op.162, D 547" Franca Šubera, a zatim je, umesto najavljene kompozicije Kamija Sen Sansa izveo tri kompozicije Petra Iljiča Čajkovskog od kojih je poslednja bila valcer koji je celu salu digao na noge.

Sledili su bisovi i veoma raspolozeni Vengerov se, tokom prva dva, "poigrao" sa mađarskim igrama Johanesa Bramsa. Pošto je publika bila uporna, čak i kada se Vengerov, na srpskom, zahvalio i rekao "doviđenja", ponovo je izneo violinu i odsvirao prelepu melodiju Žila Masnea iz opere "Tais".

Publika se tako utišala da je maestro završio svoje muziciranje sa pijanisimom koji zaustavlja dah.

- TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.