2. stu 2012.

Časopisi srpske književnosti od 18. do 21. veka

BEOGRAD - Izložba "Re/vizija: časopisi kao agensi književnosti i kulture", kojom Institut za književnost i umetnost obeležava 50 godina postojanja, biće otvorena danas u holu Narodne biblioteke Srbije.


Izložba se organizuje uz podršku Centra za promociju nauke i Narodne biblioteke, a pored pola veka postojanja, Institut ovom izložbom obeležava i 42 godine rada Projekta za proučavanje književne periodike.
Autori izložbe koja prikazuje dinamiku časopisnog delovanja u Srbiji od 18. do početka 21. veka su Vesna Matović, Biljana Andonovska, Stanislava Barać, Dragana Grbić i Milan Miljković.

Kako je istaknuto u najavi izložbe, autori ovom svojevrsnom kratkom istorijom srpske periodike žele da skrenu pažnju šire javnosti i novih generacija naučnika na značajno i aktuelno istraživačko polje.

"Namera izložbe je da publiku 'vrati činjenicama' i otkrije joj neprocenljiv inovacijski potencijal bogatog nasleđa srpske
časopisne kulture, da sagleda srpsku književnost u složenom preplitanju sa širim društvenim procesima, gde časopisi nisu samo neutralno svedočanstvo književnog i kulturnog života već su i njegovi aktivni činioci, agensi i regulatori", navodi se u najavi Instituta za književnost i umetnost.

Na izložbi će biti prikazani različiti oblici časopisne kulture: književna, teorijska, politička i satirična štampa, dečji listovi, ženska periodika, ilustrovani magazini i avangardni eksperimenti sa časopisnom formom.
Od pratećih događaja izložbe najavljen je ciklus predavanja za širu publiku na tri teme: o kometama i balonima u časopisima u 18. veku, o razvoju ženske i feminističke štampe i o izazovima uključivanja periodike u nastavu na fakultetima i u srednjim školama.

Takođe, održaće se i okrugli sto posvećen stručnijim pitanjima odnosa bibliografskih istraživanja i proučavanja periodike.
Izložba u holu Narodne biblioteke Srbije biće otvorena do kraja novembra.


- TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.