15. stu 2012.

Dušanu Kovačeviću nagrada za životno delo

BEOGRAD - Dramskom piscu, akademiku Dušanu Kovačeviću pripala je nagrada "Zoran Radmilović" za životno delo, koja se od ove godine dodeljuje u okviru pozorišnog festivala "Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru.

U obrazloženju žirija, koji je radio u sastavu: Božidar Đurović (predsednik), Geroslav Zarić i Vladimir Đuričić, navedeno je da je Kovačević "jedan od trojice najznačajnijih srpskih komediografa uz Jovana Steriju Popovića i Branislava Nušića".
"Vrsni poznavalac našeg mentaliteta, uspeo je da se na istinski artificijelan način, u vremenima koja nisu bila naklonjena slobodoumlju, obračuna sa svim našim manama, da ih uz visok stepen empatije i humora 'servira' publici tako da svest o njima izazove visoku katarzu, koja je nesporno temelj ozbiljne literature", ocenio je žiri.

Činjenica da Kovačević postaje prvi laureat nagrade za životno delo, koja nosi ime Zorana Radmilovića, ima višestruku simboliku, navedeno je u saopštenju Pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović".
"Zoran je, uz Danila Batu Stojkovića, na najbolji način afirmisao Kovačevićevu literaturu. Alhemija kojom su ovi velikani stvarali zlatna poglavlja našeg teatra i filma, neponovljiva je, uzbudljiva i veličanstvena. Zato, ova nagrada nema ambiciju da verifikuje ono što je, inače, očigledno. Ona pokušava da na simboličkoj ravni poveže dva pozorištnika, koja služe na čast našem narodu", istakao je Božidar Đurović, obrazlažući odluku žirija.

Nagrada je Kovačeviću uručena sinoć u zaječarskom pozorištu pre izvođenja njegovog komada "Kumovi", a akademik je rekao da mu ona znači izuzetno mnogo, zato što je sa Radmilovićem proveo decenije u prijateljstvu i radu.

"I sad kad mu budu rekli da sam ja ovo dobio, reći će samo 'ma ajde'... Meni je jako žao što večeras primam njegovu nagradu. Bilo bi bolje da se večeras vidimo, ali sudbina je bila takva da sad imam njega kao uspomenu. Da ga citiram, reći ću žiriju ono što bi on rekao: 'niste trebali'", zahvalio je Kovačević na priznanju.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.