8. stu 2012.

Egzit će opstati?

NOVI SAD - Najava države da više neće finansirati Egzit dovela je u pitanje njegovo održavanje sledeće godine i iako je generalni menadžer tog festivala podneo ostavku, gradonačelnik Novog Sada najavljuje da će nastaviti da finansijski pomaže festival, ali da će insistirati na izveštajima gde su otišla uložena sredstva.

Osnivači "Egzit festivala" saopštili su da su posvećeni nastavku održavanja festivala jer on predstavlje projekat od izuzetnog značaja za Srbiju i jedan od njenih najpoznatijih brendova, koji nije u mogućnosti da funkcioniše na strogim komercijalnim osnovama.

"U Srbiji i regionu, usled niskog standarda mladih, festival nije u mogućnosti da prodaje ulaznice po ekonomskim cenama", nevodi se u saopštenju koje je potpisao marketing menadžer Miloš Ignjatović i u kome se dodaje da je za normalno funkcionisanje festivala neophodna podrška države.

"Egzit", kako se ističe u saopštenju, svaki uložen dinar u festival državi vrati višestruko, što ga čini jednom od najboljih investicija koju Srbija ima.

Osnivači Festivala će u narednom periodu obaviti razgovore sa relevatnim državnim organima oko uspostavljanja javno-privatnog partnerstva u cilju nastavka i povećavanja pozitivnih efekata festivala za Srbiju.

Predstavnici "Egzita" navode da ulaznice za "Sziget festival" u Budimpešti košta 230 eura, dok se cena ulaznice za "Egzit" kreće od 50 do 100 eura, kao i da su budžeti komercijalnih sponzora u Srbiji desetostruko manji nego na Zapadu.

Kako podsećaju iz "Egzita", taj festival svake godine okupi desetine hiljada turista koji po nezavisnim istraživanjima u Novom Sadu i Srbiji potroše više od 15 miliona eura, a procene su da je "Exit" na taj način do sada "investirao" u Srbiju više od 100 miliona eura i da će u narednih 10 godina na isti način privući više od 150 miliona eura deviznog priliva srpskom turizmu.

Egzit predstavlja jedan od najpozitivnijih brendova Srbije, a CNN, BBC, "Guardian", "Times" i drugi najznačajniji svetski mediji, redovno proglašavaju "Egzit" jednim od najboljih svetskih muzičkih festivala, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, britanski "Economist", koji je najuticajniji svetski ekonomski magazin, je doprinos Egzita i Novaka Đokovića imidžu Srbije svrstao u kategoriju - neprocenjivo.

Najava države da više neće finansirati "Egzit" dovela je u pitanje njegovo održavanje sledeće godine i iako je generalni menadžer tog festivala podneo ostavku, gradonačelnik Novog Sada najavljuje da će nastaviti da finansijski pomaže festival, ali da će insistirati na izveštajima gde su otišla uložena sredstva.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.