6. stu 2012.

Stojiljković priprema dramu o Konstantinu Velikom

BEOGRAD - Povodom 1700 godina od donošenja Milanskog edikta, Narodno pozorište iz Niša priprema predstavu "Konstantin: Znamenje anđela", za koju će tekst napisati autor bestselera "Konstantinovo raskršće" i "Duge noći i crne zastave" Dejan Stojiljković.

"Konstantin: Znamenje anđela" je istorijska drama o životu i delu Konstantina Velikog, a predstava će premijerno biti izvedena sledeće godine, najavio je Stojiljkovićev izdavač "Laguna".
Konstantina Velikog igraće Tanasije Uzunović, rođeni Nišlija, dok će ostale detalje o predstavi naknadno saopštiti niško Narodno pozorište.

Radnja drame počinje u proleće 337. godine u vojnom logoru blizu Nikomedije gde se imperator priprema za pohod na Persiju. Teško bolestan i svestan da mu se bliži kraj, Konstantin se ispoveda Scipionu, sinu svog prijatelja iz detinjstva. On govori o mladosti provedenoj u rodnom Naisu, vojnom službovanju pod Dioklecijanom i Galerijem, prijateljstvu sa solunskim svecem Dimitrijem, smrti oca Konstancija u Jorku...

Drama je zamišljena tako da se smenjuju scene iz Nikomedije sa scenama iz Konstantinovog života, tako da će gledaoci imati priliku da prate prelomne događaje kao što je bitka kod Milvijskog mosta, zapažanje krsta na nebu blizu Rima, Prvi vaseljenski sabor, proglašenje Milanskog edikta, izgradnja Konstantinopolja...

Uporedo sa istorijskom ravni priče, biće predstavljen i Konstantin koji pati i sumnja, voli i greši, "čovek od krvi i mesa", sin, otac, suprug... Poseban deo posvećen je njegovoj reformatorskoj delatnosti i preobraćenju u hrišćanstvo, sa osvrtom na istorijske činjenice, ali i hrišćanska predanja i legende.

U "Laguni" naglašavaju da je predstava zamišljena kao ambiciozno, visokobudžetno ostvarenje kakvo je do sada retko rađeno, ne samo u niškom, već i u ostalim srpskim pozorištima, a kako bi se dostojno obeležilo 1700 godina od donošenja Milanskog edikta.

Predstava nastaje delimično na osnovu materijala koji je Stojiljković spremao za pisanje nastavka romana "Konstantinovo raskršće". "Laguna" je najavila da će objaviti roman "Konstantin: Znamenje anđela" kao samostalno delo, a trebalo bi da se pojavi u knjižarama na jesen sledeće godine.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.