10. pro 2012.

Filmski ciklus "Japanska ljubavna hronologija"

BEOGRAD - Ambasada Japana u Beogradu i ove godine uz podršku Japanske fondacije priređuje "Dane japanskog filma", ovoga puta u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, u čijem će Muzeju program biti održan od 18. do 21. decembra.

U ciklusu pod nazivom "Japanska ljubavna hronologija" biće prikazana ostvarenja nastala u širem vremenskom periodu, od 30-ih godina 20. do početka ovog veka. Tematika odabranih filmova posvećena je različitim razdobljima japanske istorije, sve do savremenog doba, a protkani su ljubavnim pričama u vidu socijalnih istorijskih melodrama.

Program će 18. decembra otvoriti ambasador Japana Tošio Cunozaki. Zatim će biti prikazan film "Legenda o Genđiju", klasik japanske kinematografije, u režiji Kozaburo Jošimure.

Taj film je učestvovao na festivalu u Kanu 1952. godine. Scenario je pisao još jedan velikan japanske kinematografije, reditelj Kaneto Šindo, prema istoimenom romanu književnice Murasaki Šikibu - prvom romanu u istoriji svetske literature, napisanom u 11. veku.

Narednih dana biće prikazani filmovi Heinosukea Gošoa - "Žena u izmaglici", poetska melodrama iz 1936. i "Mlade žene iz Izua", socijalna melodrama iz 1945. godine, koja je prvi film snimljen po završetku rata.

Na programu su i filmovi "Zašto ne?" (1981), istorijska priča o prevratu šogunata Togakava i "Zegen" (1987), groteskna satira o kolonijalnoj prostituciji, oba u režiji Šoheija Imamure, jednog od omiljenih reditelja "novog talasa" 60-ih godina.

Sledi modernistička melodrama "Ljubavno pismo" (1985) u režiji Tacumi Kumaširoa, a ciklus se završava džez dramom "Izvan ovog sveta" Đunđija Sakamotoa, jednog od najzaslužnijih za obnavljanje interesa za japanski film u
90-im godinama.

Na dan otvaranja ulaz je slobodan. Ostalim danima ulaznica košta sto dinara. Ambasada Japana već niz godina uspešno sarađuje sa različitim kulturnim institucijama u Srbiji. Saradnja sa Jugoslovenskom kinotekom krunisana je donacijom Vlade Japana u vidu kinematografske opreme za digitalizaciju i pregled filmske trake, u iznosu od 68.000 evra 2008. godine.



-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.