11. pro 2012.

Izložba fotografija Stanka Kostića "Hilandar" u SANU

BEOGRAD - Izložba fotografija likovnog umetnika Stanka Kostića "Hilandar",otvorena je večeras u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti.

Ministar kulture Bratislav Petković, otvarajući izložbu, osvrnuo se na svoju prvu posetu Hilandaru 1968. godine, kao i na nedavnu, kada je u svojstvu ministra obišao manastir, kako bi se upoznao sa radovima na obnovi nakon požara 2004. godine.

Petković je rekao da ohrabruje trenutna situacija u Hilandaru i izrazio zadovoljstvo načinom odvijanja radova, naglasivši da će Ministarstvo kulture i dalje podržavati obnovu manastira na Svetoj Gori.

Autor izložbe Kostić je objasnio da je ideja za izložbu potekla od rečenice koju je jednom prilikom čuo: "Ako se bilo gde ikada izgubimo kao narod, vratite nas u Hilandar".

"Napravio sam pedesetak fotografija kako bi približio taj hram srpske duhovnosti i osnovnu ćeliju srpske kulture onima koji nisu u mogućnosti sa posete Hilandar", rekao je Kostić.

Predsednica Hilandarskog odbora SANU, akademik Mirjana Živojinović, kazala je da postavka u Galeriji nauke i tehnike predstavlja samo deo zbirke od 2.000 fotografija koje je Kostić zabeležio u leto 2010, da je izbor učinjen promišljeno i prikazuje Hilandar od njegovog položaja pa sve do radova na obnovi.

Fotografije velikih dimenzija prikazuju arhitekturu, detalje arhitektonske plastike, živopis i crkveni mobilijar Hilandara.
Izložba će biti otvorena do 31. decembra, a pratiće je niz stručnih predavanja uvaženih arhitekata, istoričara umetnosti, kustosa i konzervatora, u okviru Osmog memorijalnog ciklusa predavanja "Akademik Aleksandar Despić".


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.