18. pro 2012.

Minja Subota proslavio 50 godina umetničkog rada

BEOGRAD - Poznati voditelj, kompozitor, vokalni solista i autor televizijskih emisija, Minja Subota proslavio je u zemunskom teatru "Madlenianum" 50 godina umetničkog rada, koji je obeležilo stvaralaštvo za decu.

Prijatelja je bilo mnogo i na sceni i u publici, sala "Madlenianuma" mala za ovu priliku, a Subota je u prepoznatljivom maniru, sa mnogo duhovitosti i šarma, proveo sinoć okupljene kroz svoju bogatu karijeru, ukazavši naročito na značaj stvaralaštva za decu, njegovu vrednost za sadašnje i buduće generacije.

I mlađi i stariji sa osmehom na licu uživali su u tročasovnom programu koji je okupio Subotine prijatelje - od najmlađih članova baletskog studija "Amadeus" iz Požarevca i dečjeg hora "Čarolija", do Đorđa Marjanovića, Radmile Smiljanić, Raše Popova, Dobrice Erića.

Čuvena spikerka Televizije Beograd Staka Đorđević otvorila je svečanost, istakavši da je Minja Subota srećan čovek uz koga su generacije rasle, koji "prošlost posmatra kao iskustvo, živi u sadašnjosti, a gleda u budućnost".

U prvom delu koncerta, posvećenog deci, večitoj Subotinoj inspiraciji, nastupili su hor "Čarolija" i članovi baletskog studija "Amadeus", sa kojima je Subota izveo svoje kompozicije "Deca su ukras sveta", "Išli smo u Afriku da beremo papriku", "Razbole se lisica", koje je komponovao na stihove najpoznatijih srpskih pesnika za decu.

Sa dirigentom i kompozitorom Jovanom Jocom Adamovim po starom običaju razmenio je stihove kao na početku svakog "Muzičkog tobogana".

Raša Popov je rekao da je Subota autor jedine himne deci, "dečje Marseljeze", misleći na pesmu "Deca su ukras sveta" i "rapsodije srpske duše" (Razbole se lisica), dok je Dobrica Erić izrecitovao pesmu "Teče reka kriva Drina" nasmejavši sve u sali.

Nastupili su i operski pevači Tanja Adrijić i Pavle Panin, čiji je talenat Subota otkrio još dok su bili deca, na festivalu "Beogradsko proleće" i tokom snimanja emisije "Muzički balon".

Najmlađi solisti, Irina Arsenijević i Mateja Bokan, oduševili su publiku, posebno Bokan koji je Suboti uputio najlepši kompliment za jubilej: "Minja, stalno me novinari pitaju šta hoću da budem kada porastem i sad kada te gledam tako lepog, znam. Želim za 50 godina da budem ko ti".

Gromoglasan aplauz dobila je malena Ivona Rambosek iz hora "Čarolija" otpevavši himne Argentine i Izraela.

U drugom delu koncerta Subota je ugostio svoje drage prijatelje: hor "Kralj petar Prvi", koji su osnovali bivši učenici istoimene škole koju je i Minja pohađao, zatim glumicu Radu Đuričin, primadonu Radmilu Smiljanić, Merimu Njegomir i Đorđa Marjanovića.

Marjanović je doživeo gromoglasan aplauz oduševljenja izlaskom na scenu, a naročito kada je otpevao "Podmoskovske večeri".

Vanja Bulić je bio iznenađen kada ga je Subota pozvao da mu se pridruži na sceni i zajedno otpevaju, kao nekada, "Hej, momci mladi".

Specijalno za ovu priliku okupili su se i članovi, sedamdesetih godina veoma popularne, grupe - "One i oni", u kojoj su, osim Subote i orkestra Aleksandra Saše Subote, bili i Lidija Kodrič, Daliborka Stojšić i Žarko Dančuo. Oni su zajedno otpevali "More i mornari".

Publika je pogledala i kratke video priloge o istorijatu "Muzičkog tobogana", grupe "One i oni, ali i retrospektivu muzičko-revijalnih emisija i serija koje je Subota radio: "Od glave do pete", "Igre bez granica", "Željoteka", "Evergrin klub", "Svetski umetnici u Beogradu, "Kako smo zabavljali Tita", pa sve do njegovog novog izazova - uloge u filmu "Neposlušni" Mine Đukić.

Koncert je završio mnogobrojni baletski ansambl studija "Amadeus" igrom "Rusija" na poznate ruske pesme, a Subota je zahvalio prijateljima što su došli i sa osmehom poručio: "Krećem dalje!".


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.