17. pro 2012.

Nova knjiga Emira Kusturice "Stranac u braku"

BEOGRAD - Nova knjiga proslavljenog reditelja Emira Kusturice "Stranac u braku" trebalo bi, prema najavi autora, da se pojavi početkom sledeće godine.

Kusturica je danas u razgovoru sa novinarima nakon konferencije povodom šestog festivala "Kustendorf" rekao da ima tri-četiri scenarija za filmove, ali da je njegov trenutno najvažniji umetnički projekat knjiga priča "Stranac u braku", koju treba da preda 15. januara.

Na pitanje da li je reč o autobiografskom delu, Kusturica je primetio da "svako umetničko delo ima autobiografske elemente" i dodao da njegovi junaci imaju druga imena.

Kusturica je autor i bestselera "Smrt je neprovjerena glasina", u izdanju Kompanije "Novosti".

Njegova prva knjiga ili "autobiografija duše", kako je sam autor zove, objavljena je pre dve godine i za samo nekoliko meseci prodata je u 115.000 primeraka, a uoči ovogodišnjeg Beogradskog sajma knjiga zbog interesovanja čitalaca doštampano je novih 10.000 primeraka.

Knjigu je odlično prihvatila i stručna javnost, prevedena je na italijanski, francuski, ruski, nemački, grčki, a Kusturica je dobio nagrade: "Momo Kapor", "Branko Ćopić" i "Inicijal" Sajma knjige i grafike u Nišu.

Za sada poslednji igrani film - "Zavet", Kusturica je snimio 2007, a 2008. i dokumentarni film o čuvenom fudbaleru Dijegu Maradoni.

Na ovogodišnjem, petom "Kustendrofu" premijerno je prikazan njegov kratki film "Naš život". Reč je o delu omnibusa "Razgovor sa bogovima" u produkciji Giljerma Arijage, u kome Kusturica igra glavnu ulogu.

Poznati reditelj najavljivao je u međuvremenu više projekata, među kojima je opera "Na Drini ćuprija" kojom Kusturica planira da otvori Andrićgrad 2014. godine, kao i film o Panču Vilji.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.