4. pro 2012.

Omnibus Video V. Poezija - pionirski projekat srpske video poezije

Projekat  „Omnibus Video V. Poezija“ pesnikinje i video autorke Natalije Ž. Živković zastupljen je u selekciji  festivala „VideoBardo“ koji će se održati u muzeju Malba, Buenos Aires (27. novembar – 2. decembar). Ovoj finalnoj večeri prethodila su emitovanja dela omnibusa u uvodnom delu festivala – u Španiji, i u muzeju savremene umetnosti „La Casona de Los Olivera“ u Argentini vikendima tokom šest nedelja, kao i u muzeju fotografije u Quilmesu, Argentina.

U finalnoj večeri biće emitovana dva filma iz omnibusa – „Udah 2“ i „Nauka o ulici“. Ulaskom u selekciju festivala, ova dva filma su pohranjena i u arhivu festivala, najznačajniju arhivu videopoezije na svetskom nivou.
Omnibus zatim gostuje 15. decembra na festivalu video arta „Proyector“ u Madridu, u okviru saradnje ovoga festivala sa festivalom videopoezije „VideoBardo“.
Sumirajući postignuća omnibusa, autorka Natalija Ž. Živković ističe da je u protekle dve godine napravljen pionirski korak u oblasti srpske video poezije. „Smatramo da smo napravili značajan korak koji je video poeziju u Srbiji potvrdio kao žanr i približio je publici, i da projekat „Omnibus Video V. Poezija“ u tom pogledu treba smatrati pionirskim. U oblasti video poezije koja je do sad u Srbiji bila šturo razvijena, izgradili smo projekat na više nivoa – u sferi književnosti (baziranost na poeziji koja je nagrađena i prisutna u književnoj periodici, učešće projekta na književnim manifestacijama), u sferi filma (učesća na filmskim festivalima i nagrade), komunikacije sa publikom (emitovanja na četiri TV stanice i oko 20 500 pregleda na You Tube kanalu projekta), a uz to je prisutna i saradnja sa muzičarima koji su filmovima obezbedili originalne muzičke podloge.“ (Opširnije o ovome u intervjuu http://beogradskiklub.com/sr/tekstovi/intervjui/76-intervju-natalija-z-zivkovic.html ) Natalija Ž. Živković dodaje da ukoliko se neki drugi autor smatra možda prikraćenim ovim zaključkom, rado će o tome otvoriti diskusiju u medijima, čime će se taman skrenuti i dodatna pažnja na ovu značajnu oblast.
Projekat „Omnibus Video V. Poezija“ Natalije Ž. Živković niz je poetskih filmova zasnovanih na njenoj regionalno nagrađenoj zbirci poezije „U aorti mog srca“. Filmovi iz omnibusa nagrađivani su na festivalima, prikazivani na oko 30 filmskih i književnih manifestacija u ex-Ju, Španiji i Argentini, i prikazivani na više televizija. U okviru projekta je u periodu od 2010. na televiziji i internetu plasirano ukupno osam poetskih filmova.
Finalno veče festivala „Videobardo“ u muzeju MALBA:
http://malba.org.ar/web/t1registro.php?id=1455&subseccion=cursos

izvor: http://konkursiregiona.net

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.