28. sij 2013.

Izložba o Bogdanu Popoviću u Biblioteci Matice srpske

NOVI SAD - U znak sećanja na esejistu, književnog i umetničkog kritičara, teoretičara književnosti i estetičara Bogdana Popovića (1863-1944), od čijeg se rođenja ove godine navršava 150 godina, Biblioteka Matice srpske pripremila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki i zbirki ROMS.

Autorke postavke su Ivana Grgurić i Silvija Čamber, urednik Miro Vuksanović, a izložba se može pogledati u javnom katalogu Biblioteke do 22. februara. Elektronski katalog izložbe trajno se čuva i dostupan je na CD-u u Biblioteci, kao i na sajtu www.bms.rs.

Tvorac beogradskog književnog stila i veliki vaspitač u estetici, Bogdan Popović rođen je u Beogradu 1863. godine.
Školovao se na beogradskoj Velikoj školi i u Parizu, a osim kratkog boravka u Londonu (1914-1918), život je proveo u Beogradu, radeći kao univerzitetski profesor.

Svojim pedagoškim, a naročito kritičarskim radom, izvršio je ogroman uticaj na razvoj srpske književnosti s kraja 19. i prve polovine 20. veka. Esteta, francuski đak i prefinjen kritičar aristokratskih manira i velikog znanja, negovao je estetičku umetničku kritiku, u srpsku književnost uneo je evropska umetnička shvatanja i odigrao vodeću ulogu u stvaranju moderne kritičke misli.

Bio je pokretač i prvi urednik Srpskog književnog glasnika, vodećeg srpskog književnog glasila prve polovine 20. veka, a njegova Antologija novije srpske lirike (1911) ubraja se u najbolja dela te vrste. Uz književnu i umetničku kritiku pisao je oglede i studije iz oblasti estetike, istorije i teorije književnosti (Bomarše, O književnosti, Ogledi iz književnosti i umetnosti, Iz teorije književnosti, O vaspitanju ukusa, Teorija "reda-po-red" i dr). Bio je član Srpske kraljevske akademije i počasni doktor Beogradskog univerziteta. Preminuo je u Beogradu 1944. godine.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.