28. sij 2013.

Vitalova nagrada za roman "Veprovo srce" D. Kekanovića

BEOGRAD - Književnu nagradu Zlatni suncokret dobio je Drago Kekanović za roman "Veprovo srce" u izdanju Srpske književne zadruge, saopštio je danas žiri nagrade koju 17. put dodeljuje fabrika "Vital" iz Vrbasa, čiji je većinski vlasnik kompanija "Invej" iz Beograda.

Predsednik žirija je Jovan Zivlak, a članovi Nikola Strajnić i Vladimir Gvozden. Nagrada je posvećena najboljoj knjizi na srpskom jeziku, u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljene u toku prethodne godine. Dobitniku nagrade pripada novčani iznos, kao i štampanje nagrađene knjige.

Kekanović, romansijer, pripovedač, dramski pisac, pesnik i scenarista, rođen je 1947. u Bratuljevcima kod Slavonske Požege u Hrvatskoj. Diplomirao je u Zagrebu Jugoslovenske jezike i književnost.

Roman Kekanovića je povest o događajima raspada bivše države u Hrvatskoj devedesetih godina. Priča se pripoveda u izgnanstvu, u Beču, gde se četvorica prijatelja (inženjer, anestetičar, advokat i građevinski preduzimač) nalaze povodom svadbe koju organizuje takođe izgnanik. Oni evociraju melanholičnu sliku izbrisanog zavičaja i suočenja sa raspadom iluzija.

Ovaj roman je "izvan vladajućih literarnih formalizacija i narativnih grimasa, jedan od retkih primera u srpskoj književnosti novijeg doba koji sa izuzetnom snagom govori o stvarima života, služeći se suvereno jezikom vrsnih i produktivnih stilizacija i ostajući, istovremeno, odgovoran u zastupanju romana kao visokoetične tvorevine u nastojanju da razumevamo svet u kome živimo", obrazložio je žiri.

U užem izboru bili su i Aleksandra Gatalica (sa romanom "Veliki rat"), Slobodan Gavrilović ("Dželat"), Dragan Velikić ("Bonavia"), Laslo Blašković ("Posmrtna maska"), Katarina Brajović ("Štampar i Veronika"), kao i Živorad Nedeljković (sa knjigom poezije "Talas"), Sava Damjanov ("Nova čitanja tradicije") i Nina Živančević ("Crnjanski i njegov čitalac") sa delima iz oblasti književna nauka i kritike.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.