25. sij 2013.

Koncert iz Klasičnog ciklusa Beogradske filharmonije

BEOGRAD - Beogradska filharmonija sa svojim šefom dirigentom Muhajem Tangom i solistom Šajoming Vangom, prvom violinom Stradivarijevog kvarteta, održaće večeras u Kolarčevoj zadužbini koncert iz Klasičnog ciklusa.

Sat pre koncerta, u 19 sati u prostorijama Beogradske filharmonije biće potpisan ugovor o dugoročnoj saradnji i predstavljeno strateško partnerstvo Beogradske filharmonije i Hemofarm Fondacije.

Predstavnicima medija i gostima domaćini će biti direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, generalni direktor kompanije Hemofarm Ronald Zeliger i direktorka Hemofarm Fondacije Snežana Radočaj.

Nakon upoznavanja sa strateškim partnerstvom, predstavnici medija su pozvani na koncert Beogradske filharmonije u Kolarčevoj zadužbini iz Klasičnog ciklusa sa dirigentom Tangom i solistom, violinistom Vangom.

Na programu koncerta je Treća simfonija Ludviga van Betovena "Eroika", Koncert za violinu Jana Sibelijusa i "Internet simfonija – Eroika", koju je kineski kompozitor Tan Dun napisao inspirisan istoimenim Betovenovim delom.

Solista na koncertu je virtuozni koncertmajstor Ciriške opere Vang, prva violina Stradivarijevog kvarteta i stipednista fondacije Herbert fon Karajan.

Ime slavnog Karajana vezano je i za početak karijere šefa dirigenta Beogradske filharmonije Tanga, koga je 80.tih godina prošlog veka pozvao da diriguje Berlinskom filharmonijom.

Kineski dirigent Tang od tada je predvodio vodeće svetske orkestre a kao operski dirigent gostovao je na četiri kontinenta. Već treću sezonu je šef dirigent Beogradske filharmonije, omiljen kod muzičara i publike zbog jedinstvene energije, šarma i originalne dirigentske tehnike.

Ove sezone od šest koncertnih ciklusa Beogradske filharmonije Tang je odabrao da diriguje u Klasičnom ciklusu u koji je uvrstio neka od kapitalnih dela istorije muzike koje je želeo da radi sa Beogradskom filharmonijom.

Pored Betovena i Sibelijusa među klasike se umešao i savremeni kineski kompozitor Tan Dun i njegova Internet simfonija koja će prvi put biti izvedena u Beogradu.

Umetnički direktor i šef-dirigent Ciriškog kamernog orkestra, počasni dirigent Kineskog nacionalnog simfonijskog orkestra, umetnički direktor Šangajske filharmonije i Simfonijskog orkestra Džeđang iz Kine, Tang, dirigovao je u 2007. godini scenske postavke opere "Čaj" svog sunarodnika kompozitora Tan Duna sa Stokholmskom kraljevskom filharmonijom.

Na večerašnjem koncertu u Kolarčevoj zadužbini Tang će sa Beogradskom filharmonijom premijerno u Srbiji izvesti Internet simfoniju.

Gugl i Jutjub početkom 2009. godine raspisali audiciju za Simfonijski orkestar Jutjuba na kojoj su muzičari iz celog sveta deonice Internet simfonije svirali virtuelno, preko interneta.

Na audiciji je učestvovalo više od 3.000 kandidata iz 70 zemalja a korisnici Jutjub kanala su odlučivali o pobednicima.

Više od 15 miliona ljudi je videlo snimke sa ovih audicija, a odabrani muzičari su na kraju nastupili u Karnegi Holu, izveli Internet simfoniju, projekat koji sam autor definiše kao nekadašnji ugovoreni brak, a Internet opisuje kao nevidljivi put svile, koji spaja različite kulture iz celog sveta i označava početak nove ere u istoriji muzike.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.