24. sij 2013.

Sedam veličanstvenih od 30. januara

BEOGRAD, 24. januara 2013. (Beta) - Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "Sedam veličanstvenih" (Magnificent Seven) biće održan od 30. januara do 3. februara, a prvi put ove godine sve projekcije organizovane su u Velikoj dvorani Sava centra, najavili su u četvrtak organizatori.

Direktor festivala Zoran Popović rekao je na konferenciji za novinare da će beogradska publika moći da vidi najbolja ostvarenja evropske dugometražne dokumentarne produkcije u proteklih godinu dana.

"U evropskoj produkciji dešava se nešto što se može nazvati 'veliki prasak', a mi smo se ove godine našli u središtu tog uragana i pokušali smo da izvučemo najbolje filmove iz tog vrtloga koji traje u svetu filmske umetnosti", rekao je Popović.

Festival će otvoriti veliki hit i kandidat za nagradu Oskar "U potrazi za Šugar menom" Malika Bendjelula, a poslednji će biti prikazan film češke rediteljke Helene Treštikove "Privatni svemir", jedan od najvećih podviga u istoriji dokumentarnog filma, kazao je on.

Na programu su i filmovi "Čaj ili struja" Žeroma Le Mera, "Poslednja kola hitne u Sofiji" Iliana Meteva, "Palme" Kristine Lindstrom i Moda Nikandera, "Saundbreker" Kima Koskela i "Zimski nomadi" Manuela fon Stilrera.

Festival će ugostiti petoro autora - reditelje Žeroma Le Mera, Iliana Meteva, Manuela fon Stirlera i Helenu Trestikovu, producenta Sinišu Juričića, protagonistu filma "Saundbreker" muzičara Kima Pohjonena, koga beogradska publika već dobro poznaje s festivala Ring-Ring.


-Beta press

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.