30. sij 2013.

Miler, Asp i Popović otvorili festival "7 veličanstvenih"

BEOGRAD - Deveti filmski festival "7 veličanstvenih" počeo je večeras u velikoj dvorani Centra "Sava", a do 3. februara prikazaće izbor sedam najboljih ostvarenja evropskih dugometražnih dokumentaraca.

Manifestaciju su pred mnogobrojnom publikom proglasili otvorenom selektor Tue Stin Miler, danski filmski poslenik koji je od početka uz ovaj specifični festival, ambasador Švedske u Beogradu Krister Asp i Zoran Popović, koji je, zajedno sa Svetlanom Popović, osnivač i direktor "7 veličanstvenih".

Oni su najavili izuzetan program sa ostvarenjima koja su nagrađivana na velikim svetskim festivalima, a istovremeno su privukla veliki broj gledalaca u bioskopima, jer je u Evropi dokumentarni film sve prisutniji na redovnom repertoaru.

Za svečano otvaranje festivala u Beogradu odabran je film u švedsko-britanskoj koprodukciji "U potrazi za Šugar menom" mladog reditelja Malika Benđelula,

Ovaj muzički i biografski dokumentarac dobio je više nagrada, postao bioskopski hit i nominovan je za Oskara.

Kasnije večeras, takođe u Centru "Sava", prikazuje se koprodukcija Belgije, Francuske i Maroka "Čaj ili struja" reditelja Žeroma Le Mera. Autor je gost Beograda i posle projekcije će razgovarati sa publikom.

Narednih dana na programu su "Poslednja kola Hitne u Sofiji" Ilana Meteva, u koprodukciji Bugarske, Hrvatske i Nemačke, švedsko-danski film "Palme" u režiji Kristine Lindstrem i Mod Nikander, finski "Saundbrejker" reditelja Kimoa Koskele, švajcarski "Zimski nomadi" Manuela fon Štirlera i češki "Privatni svemir" Helene Treštikove.

Gosti će, kao i ranijih godina, pored razgovora sa publikom, tokom festivala držati radionice za mlade filmske autore.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.