25. velj 2013.

Argo najbolji film, Ang Li najbolji reditelj

LOS ANĐELES - Film "Argo" Bena Afleka o spasavanju američkih talaca u Iranu 1979. godine proglašen je najboljim ostvaranjem na sinoćnoj dodeli Oskara u Los Anđelesu, dok su nagrade za najbolju mušku i žensku ulogu dobili Danijel Dej-Luis za maestralnu glumu u istorijskom spektaklu "Linkoln" i Dženifer Lorens za ulogu neurotične udovice u romantičnoj komediji "U dobru i u zlu".

Na opšte iznenađenje, pri uručenju poslednje nagrade, za najbolji film, pored legendarnog glumca Džeka Nikolsona koji je bio na bini, priključila se i prva dama SAD Mišel Obama, koja je direktno u Beloj kući otvorila kovertu sa imenom filma "Argo".

Ovo je bio prvi put da predsednik ili prva dama uruče Oskara. Obama je pohvalila rad filmske industrije pre nego što je saopštila da nagrada Akademije za najbolji film ide "Argu".

Ovogodišnji filmovi "su nas nasmejali, rasplakali i naterali da čvrsto stegnemo naslone od sedišta. Oni su nas podsetili da možemo prevazići sve prepreke ako zakopamo duboko i dovoljno snažno. Oni su veoma važni za mlade ljude. Svakoga dana oni se okreću umetnosti, otvaraju svoju maštu i teže postizanju tih snova", rekla je ona.

Reditelj, producent i glumac "Arga" Ben Aflek rekao je da mu se učinilo da "halucinira" kada je prva dama pročitala ime njegovog filma. "Činjenica da je to uradila prva dama je izvanredna čast. Sve je to tako kul", rekao je on novinarima iza scene.

Inače, 85. dodela nagrada Američke filmske akademije, nije donela previše iznenađenja, sem što je nagradu za najbolju režiju dobio Ang Li za film "Pijev život" - što je prvi put od 1990. da nagrada za režiju ne ode u ruke reditelja najboljeg filma. Inače, glavni favorit za Oskara za najbolju režiju bio je Stiven Spilberg za "Linkolna".

Danijel Dej-Luis ušao je u istoriju Oskara i dobio je duge ovacije pošto je postao prvi glumac koji je dobio tri Oskara. "Zaista ne znam kako se sve ovo dogodilo", rekao je on i našalio se da je Linkolna zapravo trebalo da igra Meril Strip, a on Margaret Tačer, ali da se Spilberg predomislio u poslednjem trenutku.

Dženifer Lorens, koja je Oskara dobila za najboju žensku ulogu, u oštroj konkurenciji je pobedila Džesiku Častejn i Emanuel Rivu i uspela je da se saplete o haljinu kada je dolazila po svog zlatnog čovečuljka.

Kventin Tarantino je dobio Oskara za najbolji originalni scenario za "Đangovu osvetu", dok je En Hatavej dobila nagradu za najbolju sporednu ulogu u filmu "Jadnici". Kristof Volc dobio je Oskara za sporednu ulogu ekscentričnog zubara u "Đangu". To je Volcov drugi Oskar. Prvi je dobio takođe zahvaljujući Tarantivnovom filmu "Prokletnici".

Austrijski film "Ljubav" proglašen je za najbolji film stranog govornog područja, dok je Diznijev crtani film "Paperman" dobio nagradu za najbolji animirani kratki film. "Hrabra Merida", Piksarov film o žestokoj škotskoj prince, dobio je Oskara u kategoriji najboljeg animiranog filma.

Ove godine se dogodilo da u jednoj kategoriji ne može da se odluči pobednik, pa su Oskara za najbolju obradu zvuka podelili Bondov "Skyfall" i film o hvatanju Bin Ladena "00:30 Tajna operacija" koji je inače najveći gubitnik ovogodišnjih Oskara.

Žaklin Duran je dobila Oskara za najbolju kostimografiju u filmu "Ana Karenjina".

Reditelj Malik Benžilul osvojio je nagradu za najbolji dokumentarac sa filmom "U potrazi za Šugar menom" koji je prikazan nedavno na beogradskom festivalu "Sedam veličanstvenih".

Glumac i animator Set MekFarlen, koji je vodio program, često se surovo, i kako kažu agencije, u nekim trenucima i neprimereno šalio, pominjući u pošalicama Jevreje u Holivudu, komentarišući ubistvo Abrahama Linkolna ("Glumac koji je zaista ušao Linkolnu u glavu bio je Džon Vilkis But") i pevajući pesmu o ženskim grudima u kojoj je pomenuo gotovo sve najpoznatije holivudske glumice koje su tokom godina pokazale svoje grudi na velikom platnu. "Videli smo vam sike!" uzviknuo je on.

I pored onih kojima se njegov humor nije svideo, primećeno je da je uspeo da nasmeje uvek dosta ozbiljnog glumca Tomija Li Džonsa.

Ovogodišnji producenti Oskara Nil Meron i Krejg Zadan regrutovali su MekFarlena kako bi već pomalo dosadnjikavim ceremonijama dodele Oskara udahnuli nov život, osećaj neočekivanog i privukli veću televizijsku publiku.

MekFarlenu je ovo prvi put da vodi Oskara, a na tom mestu nasledio je veterana Bilija Kristala koji je prošle godine devetu put vodio ceremonuju koju je prenosila nacionalna Ej-Bi-Si (ABC) televizija.

MekFarlen je ceremoniju otvorio surovim i oporim humorom po kome je poznat, rekavši da je "Argo" bio "tolika tajna da je reditelj filma nepoznat Akademiji". Šala je bila upućena na račun Akademije koja nije nominovala Afleka za najboljeg reditelja iako je njegov film u sezoni nagrada pre Oskara pokupio gotovo sve najvažnije.
"Znaju da su se zeznuli ali, Bene, to nije tvoja greška", poručio je MekFarlen Afleku koji je delovao kao da mu je pomalo neprijatno.

Jedini "ozbiljniji" nastup tvorca "Family Guy" i "Mede Teda" bilo je izvođenje pesme "The Way You Look Tonight" kada su mu se na pozornici priključili Šarliz Teron i Čening Tejtum.

Dobitnici Oskara birani su tajnim glasanjem 5.800 članova američke Akademije za film i nauku.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.