14. velj 2013.

Bubnjarski spektakl u Ateljeu 212

BEOGRAD – Tridesetak bubnjara iz zemlje i regiona, predvođeni Dragoljubom Đuričićem, održali su sinoć koncert u Ateljeu 212 i proglasili 13. februar Danom bubnjara.

Na istom mestu gde je pre 15 godina održao koncert, odakle je kako kaže, mnogo što šta krenulo, pa i demokratske promene, Đuričić je okupio svoje prijatelje iz iste fele kako bi proslavili svoju profesiju i osnovali praznik posvećen bubnjarima.

Kao što je devedsetih “dao ritam” prestonici, tako je i večeras energični Đuričić davao ritam celom koncertu, trudeći se da poput dirigenta vodi orkestar koji se iz minuta u minut, tokom dva sata, povećavao.

Na scenu su izlazili muzičari različitih generacija, od Vladimira Furduja, popularnog Furde i Garabeta Tavitjana, preko Lava Bratuše, Srđana Đukića Džonija, Ivana Fecea - Firčija, Vicka Milatovića, Čede Macure, Gorana Miloševića, Gage Krstića, Srboljuba Radivojevića - Srbe, Siniše Jovića, Ivan Ivačkovića, Ogija Radivojevića do najmlađeg, osmogodišnjeg Đurađa Đuričića.

Bogdan Diklić je sa Berlinskog filmskog festivala poslao pismo sa porukom: “Bubjari svih zemalja ujedinite se” i čestitao im Dan bubnjara.

Bilo je tu i igranja i pokušaja pevanja, a energični i neumorni Đuričić je, skačući po bini, uspeo čak da istegne mišić, ali ga to nije omelo da i šepajući izdrži veoma dinamičan dvočasovni koncert i čak nastavi da skače po sceni.Svako od gostiju je imao priliku da se pokaže uz pratnju svojih kolega, a zatim ostajao na sceni, sve dok se nije okupilo tridesetak muzičara.

Đuričić je sve vreme zadavao tempo, bio pravi vođa "parade", mada, kako sam priznaje, bubnjare je teško kontrolisati. Komunicirao je sa publikom, prisetio se devedesetih godina kada su se u Ateljeu okupljali zanimljivi ljudi, poput Bogdana Tirnanića koji je u jednoj kolumni napisao da se “od svega što dešavalo 1996. i 1997. godine, jedino seća Dragoljuba i njegovih bubnjara”.Poseban doživljaj bilo je izvođenje izvornih narodnih pesama mlade Nikoline Kovačević u pratnji dvadesetak bubnjara.

Na kraju je Đuričić odlučio da uključi i publiku, zbog čega su bubnjari morali da ostave palice i poduhvate se tapšanja zajedno sa okupljenima.
“Talenat” publike je Đuričića dirnuo pa je gledaoce digao sa sedišta kako bi im oni na bini apluadirali.

Vrhunac i završnica ovog svojevrsnog spektakla bio je zajednički nastup svih učesnika, kojima se pridružilo još dvedesetak mladih dobošara, tako da je Atelje 212 brujao od energičnog zvuka koji je proizvelo pedesetak bubnjara i dobošara.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.