14. velj 2013.

Izložba ''Ostaviću vam jedino reči'' u NBS

BEOGRAD - Izložba iz rukuposne zaostavštine pesnikinje Desanke Maksimović "Ostavići vam jedino reči" otvorena je u Narodnoj biblioteci Srbije (NBS) povodom obeležavanja nacionalnog praznika Sretenje - Dan državnosti Srbije.

Ova izložba je i poslednja u nizu manifestacija koje je NBS organizovala povodom obeležavanja 20 godina od smrti jedne od najvećih srpskih pesnikinja Desanke Maksimović (1898), koja je preminula 11. februara 1993.

Otvarajući izložbu ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da se ovom postavkom podsećamo na lik i delo "naše omiljene pesnikinje koja je obogatila srpsku kulturu" i zastupala nas je u svetu svojim pesama koje su neizostavni deo svih antologija.
"Desanka nas je očarala svojim pesmama iz mladosti 'Strepnjom', 'Predosećanjem', 'Čežnjom' jer je pevala i u naše ime i o našim osećanjima i to čini se, baš onako kako bismo i mi želeli da ih izrazimo", rekao je Obradović, dodajući da dok čitamo njene pesme uživamo u pejzažima rodnog kraja, duboko patimo zbog stradanja našeg naroda i sa istom jezom po ko zna koji put čitamo "Krvavu bajku".

Ministar je istakao da je ona jednostavnim rečnikom, obiljem osećanja, iskreno i istrajno pevala o ljudima, prirodi, ljubavi i otadžbini.

V. d. upravnika Narodne biblioteke Dejan Ristić rekao je da mu je velika čast što u toj instituciji ove godine počinje obeležavanje Dana državnosti izložbom "Ostaviću vam jedino reči".

Na izložbi su predstavljeni rukopisi pesama iz zbirki kao što su "Miholjsko leto", "Sajam reči", "Međaši sećanja", "Slovo o ljubavi"...

Izloženi su i ordenje i nagrade koje je dobijala - Orden jugoslovenske zvezde sa lentom (1978), Orden Svetog Save (1992), Orden knjižica Narodne Republike Bugarske, Njegoševa nagrada (1984)...


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.