1. velj 2013.

Fipresci: "Klip" najbolji domaći film 2012. godine

BEOGRAD - Film "Klip" Maje Miloš proglašen je danas za najbolji domaći film u 2012. godini po izboru srpske sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara (Fipresci).

Nagrada za životno delo dodeljena je posthumno montažeru Marku Glušcu, čiji je opus ostavio dubok trag u našoj kinematografiji, mada nas je on prerano napustio, rekao je predsednik Fipresci Srbija Borislav Anđelić.

Priznanja su uručena na skromnoj svečanosti u Muzeju kinoteke, u prisustvu mnogobrojnih filmskih umetnika i poslenika.

U konkurenciji za najbolji domaći film bilo je 15 dugometražnih igranih i dokumentarnih ostvarenja premijerno prikazanih tokom 2012. godine. Na osnovu glasova članova Fipresci Srbija nagradu za najboljeg reditelja dobila je Maja Miloš, dok je za najbolji scenario nagrađen Miroslav Momčilović za "Smrt čoveka na Balkanu".

Primajući priznanje oboje su se zahvalili svojim ekipama, isto kao i većina drugih laureata u drugim kategorijama. Za najbolju žensku ulogu nagrađena je mlada Isidora Simijonović ("Klip"), a za mušku ulogu Uliks Fehmiu ("Ustanička ulica"), koji se nalazi u inostranstvu pa je priznanje primila njegova majka, dramska umetnica Branka Petrić.
"Pre mnogo godina desilo se da ovde primim i nagradu u ime svog supruga Bekima Fekmijua. Sada je Uliks u Geteborgu, baš sa 'Ustaničkom ulicom'. Poslao je poruku da kada se neko, kao on, ne bavi stalno svojim poslom, pa dobije zadatak, onda oseća mnogo veću sreću i zahvalnost, ali i veću odgovornost. Od oca je naučio da mora da brani integritet profesije", rekla je ona.

Nagradu za najbolju montažu dobio je Stevan Filipović ("Klip"), za fotografiju snimatelj Miladin Čolaković ("Ustanička ulica" i "Smrt čoveka na Balkanu"). Za scenografiju je nagrađen Aljoša Spajić ("Ustanička ulica"), za kostime Jelena Đorđević ("Dr Rej i đavoli"), za muziku Vlatko Stefanovski ("Kad svane dan").

Najbolji strani film prikazan prošle godine u Srbiji bio je "Artist" Mišela Azanavisijusa, a priznanje je primio direktor distributerske kuće "Milenijum" Zoran Savić.

Anđelić je na kraju podsetio da je ovo, nažalost, jedina godišnja nacionalna filmska nagrada u Srbiji.
"U proteklih 15-ak godina uspeli smo da na ovaj način istaknemo vredna ostvarenja u svim kategorijama filmskog stvaralaštva. Nadamo se da ćemo to činiti i ubuduće, mada situacija sa domaćom kinematografijiom nije baš izgledna", rekao je on.

Anđelić je dodao da je ipak nekoliko fimova već gotovo i bez sredstava od ministarstva, tako da će Fipresci i dogodine imati izbor, mada ne kao za 2012. koja je ponudila, kako je ocenio, impozantan broj filmova.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.