5. velj 2013.

Na ovogodišnjem Berlinalu četiri srpska filma

BERLIN - Dokumentarac Ivane Todorović, filmovi Srdana Golubovića i Marte Popivode kao i animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg predstaviće se publici na ovogodišnjem, 63. Filmskom festivalu u Berlinu koji će trajati od 7. do 17 februara.

U glavnom takmičarskom programu kratkih filmova u selekciji 27 filmova iz 20 zemalja nalazi se i dokumentarac Todorovićeve ''Ja, kad sam bila klinac bila sam klinka''. Film Srdana Golubovića ''Krugovi'', koji je u januaru na Sandens festivalu u Juti nagrađen za umetničku viziju u kategoriji svetskog filma (World Dramatic Competition), 11. februara će imati svoju evropsku premijeru na Berlinalu u programu ''Forum''.

U sekciji ''Prošireno'' biće prikazan dugometražni film Marte Popivode ''Jugoslavija, kako je ideologija pomerila kolektivno telo'', dok će se u programu ''Generacija 14+'' u selekciji kratkih filmova publici Berlinala predstaviti i kratki animirani film ''Rabbitland'' autora Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg.

Na Berlinalu u takmičarskoj konkurenciji igranih filmova našlo se 19 ostvarenja među kojima su i novi filmovi reditelja Stivena Soderberga, Gasa van Santa i tri filma u kojima će se pojaviti francuske filmske dive. Ovogodišnji filmski festival nudi izbor od 19 raznovrsnih filmova uključujući i ostvarenja iz Kazahstana i Irana koja će se boriti za glavnu nagradu - Zlatni medved na prvom evropskom festivalu u godini. Van Santov film ''Promised Land'' (Obećana zemlja) u kome igra Met Dejmon i Soderbergov film ''Side Effects'' u kome igraju Džad Lou i Ketrin Zita-Džons su najistaknutija ostvarenja koja dolaze iz SAD-a, prenose agencije.

Veoma značajni filmovi dolaze i iz istočne Evrope uključujući i ostvarenje oskarovca, bosanko-hercegovačkog reditelja Danisa Tanovića ''Epizoda u životu berača željeza'' koji govori o siromašnoj romskoj porodici, tu je i film rumunskog reditelja Kalina Petra Necera ''Ćild's Pose'' koji govori o korupciji u Rumuniji. Francuske glumice Žilijet Binoš, Katrin Denev i Izabel Iper igraće u različitim filmovima - Binoš u filmu ''Camille Claudel 1915'' koji govori o francuskom skulptoru, Denev igra u filmu ''On My Way'', a Iper u filmu ''The Nun''.

Iz Irana na Berlinale stiže film ''Closed Curtain'' koji su režirali reditelj i disident Jafar Panahi i njegov kolega Kambozia Partovi. Iranski reditelj Panahi, dobitnik brojnih međunarodnih nagrada, uhapšen je u svom domu u Teheranu 2010. godine i zabranjeno mu je da režira nakon što je optužen 2011. godine na ''pravi propagandu'' protiv iranskog vladajućeg sistema. Iz Kazahstana ove godine na Berlinalu će se predstaviti film reditelja Emira Baigazina ''Harmony Lešons''.

U trci za glavnu nagradu Berlinala biće i prvenac Šveđanina Fredrika Bonda, koji se proslavio snimajući reklame. On u Berlin stiže sa romantičnom komedijom ''The Necešary Death of Ćarlie Countryman" u kojoj glavnu glumačku postavu čine Šaja Labaf, Evan Rejčel Vud i Mads Mikelsen. Među ostalim ostvarenjima na listi je i nemačko ostvarenje ''Gold" sa Ninom Hos koja je prošle godine pobrala pohvale kritike ulogom u filmu ''Barbara", a tu je i nemačko-francusko-holandsko-južnoafrički film ''Layla Fourie".

U konkurenciji su i filmovi ''A Long and Happy Life'' (Rusija), "Vic+Flo Saw a Bear'' (Kanada), "In the Name of'' Malgoške Šumovske o poljskom svešteniku homoseksualcu, ''Prince Avalanće'' (SAD), ''Gloria'' čilenskog reditelja Sebastijana Lelia i "Paradise: Hope'' austrijskog reditelja Urliha Sidla, kao i južnokorejski film ''Nobody's Daughter Haewon''.

Direktor festivala Diter Koslik je rekao da su se organizatori festivala ''trudili da u program uvrste i filmove ljudi koji debituju kao reditelji'' nastavljajući tradiciju da imaju na festivalu i manje slavne reditelje.

Ko će dobiti ove godine Zlatnog medveda odlučivaće sedmočlani žiri na čelu sa rediteljem Vong Kar-vaiem. U žiriju se još nalaze i reditelji Suzan Bir (Danska), Elen Kuras (SAD), Andreas Drezen (Nemačka), Širin Nešat (Iran) i Atina Rejčel Cangari (Grčka), a tu je i američki glumac Tim Robinson. Vongov novi film o dva učitelja kung fua ''The Grandmaster'' će biti prikazan van konkurencije i otvoriće festival.

Prošle godine glavnu nagradu festivala osvojio je film ''Cezar mora umreti'' italijanskih reditelja Paola i Vitorija Tavijanija.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.