11. velj 2013.

Počela trodnevna manifestacija "Desanki u čast"

BEOGRAD - Monodramom "Oporuke Desanke Maksimović" koju je večeras izvela glumica Rada Đuričin u Narodnoj biblioteci Srbije počela je trodnevna manifestacija "Desanki u čast" kojom ova ustanova obeležava dve decenije od smrti jedne od najvećih srpskih pesnikinja prošlog veka.

Osnov monodrame koju je izvela Đuričin pred punim amfiteatrom nacionalne biblioteke čini kolaž izjava i misli koje je Maksimovićeva izrekla u prozi na večite teme – ljubav, smrt, prolaznost, kako se postaje pesnik…

Monodramu je došla da vidi i čuje raznolika publika – od školaraca do penzionera. Đuričin koja se našla u ulozi Maksimovićeve nije publiku ostavila ravnodušnim, pa su neki od prisutnih zaplakali slušajući glumicu koja je nadahnuto na trenutak oživela lik poznate srpske pesnikinje, a na kraju izvođenja su je nagradili dugim aplauzom.

Na programu u okviru manifestacije koji će trajati do 14. februara je i poetsko veče ‘’Tako je govorila Desanka’’ koje će biti održano u sredu 13. februara i na kome će posetioci biti u prilici da čuju recitovanje same pesnikinje, a potom i analizu profesora dikcije Radovana Kneževića.

Posebna zanimljivost biće izložba ‘’Ostaviću vam jedino reči’’ koju će 14. februara otvoriti ministar prosvete Žarko Obradović. Izložba predstavlja izbor iz zaostavštine Desanke Maksimović – beleške, koncepte, autografe pesama, prve i poslednje verzije tekstova, pozivnice za kulturne manifestacije i svečanosti, kao i sva izdanja pesnikinjinih knjiga (više od 70) koje je Zadužbina Desanke Maksimović objavila u protekle dve decenije.

Posetioci će biti u prilici da vide i izložene rukopise pesme ‘’Strepnja’’ koji će prvi put biti predstavljeni javnosti.

Desanka Maksimović je preminula na današnji dan 1993. godine u 95. godini.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.