7. velj 2013.

Uručene Vukove nagrade za 2012. godinu

BEOGRAD - Vukove nagrade za 2012. godinu za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru, uručene su danas u Svečanoj sali Predsedništva Srbije.

Ministar kulture Srbije Bratislav Petković, obraćajući se prisutnima, istakao je da je Vukova nagrada, koju Kulturno-prosvetna zajednica Srbije dodeljuje 49. put, "iskaz poštovanja za delatnost istaknutih pojedinaca, ali i priznanje našoj kulturi i nauci u celini".
ž"Delo Vuka Stefanovića Karadžića je raznovrsno i razuđeno i pokriva mnoge segmente društvenog života, tako su i ovogodišnji dobitnici nagrade sa imenom našeg velikog jezičkog reformatora, ljudi koji su dali veliki društveni doprinos u različitim oblastima. To je posebna vrednost Vukove nagrade i dokaz da ona zaista reflektuje suštinu prosvetiteljske misije Vuka Kardžića", ocenio je Petković.

On je naglasio da upravo zbog te širine smatra Vukovu nagradu posebno značajnom, jer "skreće pažnju na delatnike u mnogim oblastima srpske kulture i nauke koje neretko neopravdano bivaju skrajnute i zapostavljene".

Predsednik Kulturno-prosvetne zajednice Srbije Ljubivoje Ršumović se zapitao kako da se Vuku Karadžiću odužimo za ogromno delo koje nam je ostavio.
"Možda tako što ćemo neprestano tragati i nalaziti načine da Vukovu misao i rad spasimo od banalnih interpretacija, čuvati da ne potonu u crne rupe potrošačke lenjosti i ravnodušnosti, da nam se ognjište srpskog jezika, karaktera i duha narodnog ne pretvori, ako se već nije pretvorilo, u pepelište i bunjište pretrpano tuđicima, varvarizmima i snobovskim poštapalicama preuzetim iz drugih jezika", istakao je on.

"A na Vuku je da nas i dalje opominje i hrabri da trudbenički istrajno tražimo i nalazimo i čuvamo nove iskre narodne mudrosti, moralnih normi, jezičkih zakona i da ih prilagođavamo novom vremenu i novim elektronskim, digitalnim generacijama", dodao je Ršumović.

Dobitnici Vukove nagrade za 2012. su književnik i urednik prof. Marija Bišof (Beograd), Izdavačka kuća "Pravoslavna reč" iz Novog Sada, naučni savetnik dr Bojan Jovanović (Beograd), koreograf i etnolog Slavica Mihailović (Kragujevac), saopštila je KPZS. Među laureatima su i osnovna škola "Lazar Savatić" iz Zemuna, istoričar umetnosti mr Uglješa Rajčević (Beograd), književnik Selimir Radulović (Novi Sad), bibliotekar Dragana Tipsarević (Kraljevo), galerista i publicista dr Momčilo Moša Todorović (Beograd) i profesor Poljoprivrednog fakulteta dr Miladin Ševarlić (Beograd).

Izuzetna Vukova nagrada uručena je direktoru i glavnom uredniku kompanije "Novosti" Manojlu Vukotiću, istoričaru književnosti i teatrologu prof. dr Rašku Jovanoviću i istoričaru umetnosti, filmskom i televizijskom reditelju Đorđu Kadijeviću.

U ime svih laureata na nagradi je zahvalio Vukotić, istakavši da "ne postoji ponosnije ime koje bismo prigrlili od Vuka Karadžića, najslavnijeg preporoditelja nacionalne kulture".
"On je umni stožer oko kojeg je ispletena srpska narodna pamet. On je naša sudbina. Mera našeg znanja. Međaš našeg uspravljanja. Ponos naše samobitnosti", ocenio je Vukotić.

On je podsetio da je Vuk Karadžić srpsku kulturu uveo u evropske tokove, bio veliki pobornik usvajanja evropskih pravila života i znanja, ali opominjao da valja raditi prema svojim potrebama i misliti svojom glavom. Vuk je, dodao je Vukotić, podario narodu najjednostavnije pismo na svetu i osvetleo 30 savršenih, jednostavnih i lepih ćiriličnih slova.
"Što mi tako, danas, ne umemo da razgovaramo sa ocvetalom Evropom? Što mi danas tako ne možemo da saopštimo uštogljenim evropskim činovnicima, kada nam svaki čas postavljaju po jednu novu zamku i ucenu? Što se pred njim (Vukom) brukamo i danas imamo više od milion nepismenih građana Srbije? Što onda, danas više nego ikada, ta (ćirilična) slova nasilno brišemo, gutamo, proterujemo, tamnimo u ime belosvetskog pomodarstva i androidne diktature jednoobraznih?", zapitao se Vukotić.

Vukova nagrada se sastoji od diplome (rad akademskog slikara Radomira Stevića Rasa), plakete sa likom Vuka Karadžića (rad akademskog vajara Nebojše Mitrića, u izradi umetnicke livnice "Jeremić") i umetničkih slika akademskih slikara Momčila Antonovića i Ljubodraga Jankovića.

Odluku o dobitnicima doneo je žiri u sastavu: akademski slikar prof. Momčilo Antonović, kompozitor prof. Svetislav Božić, književnik prof. Milovan Vitezović (predsednik), istoričar Žarko Dimić, muzički umetnik Bora Dugić, dramska umetnica Rada Đuričin, književnik i prevodilac prof. Dragan Mraović, književnik Ljubivoje Ršumović, profesor Univerziteta u Beogradu dr Darko Tanasković.

Generalni sekretar KPZS Živorad Ajdačić pozdravio je prisutne, između ostalog, potpredsednika Narodne skupštine Srbije Konstantina Arsenovića, predsednika Skupštine grada Beograda Aleksandra Antića, izaslanika patrijarha Irineja, episkopa renezijanskog Andreja, episkopa hvostanskog Atanasija (Rakitu), potpredsednika SANU Ljubišu Rakića, savetnika predsednika Srbije Olivera Antića, državne sekretare, pomoćnike ministara, predstavnicke poslaničkih grupa i druge.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.