9. velj 2013.

Preminuo glumac Josif Tatić

BEOGRAD - Poznati glumac Josif Tatić preminuo je u Beogradu u 67. godini, javio je RTS.

Tatić je rođen u Novom Sadu 13. aprila 1946. godine.

Studirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1968. godine. Igrao je i u drugim beogradskim pozorištima (SKC, Zvezdara teatar, Narodno pozorište) kao i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Njegove najpoznatije uloge su uloge Slobodana Mihajlovića u predstavi "Šovinistička farsa", kao i Tanasija Vitorovića u seriji "Grlom u jagode".

Rođen je u glumačkoj porodici, njegovi roditelji su takođe bili glumci.

Profesionalna karijera Josifa Tatića u JDP:

Jugoslovensko dramsko pozorište, kuća u kojoj je u 40 godina profesionalne karijere glumac Josif Tatić svih godina bio njen član, obavestila je danas da će datum komemoracije i sahrane iznenada preminulog glumca naknadno saopštiti.

Jedan od najpoznatijih i najpopularnijih srpskih glumaca, istinski zaštitni znak našeg glumišta, ostvaren u svim vidovima glumačkog poziva i svim žanrovima, Josif Tatić preminuo je sinoć u Beogradu.

Rođen 13. aprila 1946. godine u Novom Sadu, Tatić je studirao glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Sa velikim uspehom igrao je u pozorištu, na filmu i televiziji.

U četrdeset godina profesionalne karijere, Josif Tatić Tale kao član JDP-a ostvario je desetine uloga svih žanrova, izrazito modernih glumačkih sredstava, jarke scenske pojave, spreman na humor i autoironiju, na pronalaženje paradoksa svojih likova.Na scenu JDP doneo je, zajedno sa svojom generacijom, dah modernosti i kao takav je prepoznat i široko prihvaćen od zahtevne publike vodećeg pozorišta Beograda, Srbije i Jugoslavije, baš kao i od publike na gostovanjima u Evropi i van nje, ocenjeno je u saopštenju ovog pozorišta.
Član JDP-a od 1976. godine Tatić je igrao u više od četrdeset predstava među kojima su: Kad su cvetale tikve (1969), Spaseni (1971), Dundo Maroje (1976), Pučina (1977), Balkanski špijun (1983), Muke po Živojinu (1985), Seobe (1986), Valjevska bolnica (1989), Knez Pavle (1991), Mein Kampf (1993), Troil i Kresida (1994), Bure baruta (1995), Molijer - još jedan život (2003), Italijanska noć (2004), Hadersfild (2005).

Glumački dar i pojava Josifa Tatića, snaga njegove ekspresije i beskrajni scenski šarm, odveli su ga na gostovanja u drugim beogradskim pozorištima, od Narodnog, preko Ateljea 212, do Pozorišta na Terazijama, na čijim se scenama Tatić ogledao u raznolikom repertoaru.Ostvario je uloge u brojnim filmovima i velikim televizijskim projektima, između ostalih "Grlom u jagode", "Bolji život", "Srećni ljudi", "Porodično blago".

Za ulogu Oca u predstavi "Hadersfild" 2005. godine nagrađen je na Joakimfestu, 2006. je na Danima Zorana Radmilovića dobio Nagradu "Zoranov brk“, a 2007.godine nagradu "Ardalion“ na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu.Nagradu Večernjih novosti dobio je za ulogu u predstavi "Pučina". Za predstavu "Šovinistička farsa" nagrađen je 1985. na Slobodarskim pozorišnim svečanostima u Mladenovcu.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.