13. ožu 2013.

Muzikom Bitlsa u Domu sindikata otvoren 14. Gitar Art

BEOGRAD - Ovogodišnji 14. Gitar Art, festival gitare koji u Beogradu svakog proleća okuplja vrhunske svetske i srpske klasične i gitariste svih profila, kao i brojne zaljubljenike u gitarski zvuk, svečano je otvoren večeras u Domu sindikata muzičkim sećanjem na planetarno popularne Bitlse.

Festival je otvorio državni sekretar ministarstva kulture Miroslav Tasić koji je pohvalno govorio o festivalu započetom u teško vreme, koji je izdržao sve nedaće i razvio se u značajnu manifestaciju.

Ministarstvo kulture smatra veoma značajnim održavanje ovakvih međunarodnih festivala jer su oni "tiha, meka diplomatija, upoznaju nas sa različitim kulturama a Srbija svoju kulturu prezentuje drugim narodima", rekao je Tasić.

Tasić je brojnoj publici u Dvorani Doma sindikata, koja je, kako je rekao 60. tih i 70.tih godina bila pravo stecište velikana klasične, džez, zabavne muzike i čuvenih orguljaških koncerata, rekao da je ministarstvo kulture pokrenulo međunarodni projekat restauracije velikih orgulja Doma sindikata, kojom će Dvorana Doma sindikata ponovo postati centar umetnosti.

Festival je otvoren projektom Gitar Art festivala "The Beatles on" posvećenom obeležavanju 50.godišnjice od objavljivanja prvog studijskog albuma "Please, please me", koji su Bitlsi snimili za samo 12 sati a od koga je krenula "bitlsomanija", obožavanje liverpulske četvorke širom sveta.

Koncert u čast Bitlsa počeo je grčki klasični gitarista i pedagog, već dve godine umetnički direktor Gitar Art festivala Kosta Kociolis. On je sa Gudačkim orkestrom "Dušan Skovran" izveo obrade hitova "Yesterday", "Eleanor Rigby" i "Penny Lane".

Nakon klasičnog aranžmana Kociolisa, najveće hitove Bitlsa potpuno autentično izvela je beogradska četvorka “Bestbit” koja je razgalila publiku.

Osnovan 2005. godine ovaj bend je postao poznat po ozbiljnom pristupu muzici Bitlsa, kao što imaju izvođači klasične muzike. Oni svaku deonicu interpretiraju onako kako su je zamislili liverpulski momci, sviraju na instrumentima kakve su koristili, oblače se kao oni i imaju nezaboravne Mop top frizure.

Najtiražniji američki magazin Njuzvik u specijalnom izdanju povodom 50 godina izdavanja singla Bitlsa, svrstao je Bestbit među 30 najboljih Bitls tribjut bendova na svetu.

Veliku večerašnju rokenrol zabavu nastavili su poznati srpski i muzičari iz regiona uz voditelje Anu Sofrenović i Dejana Cukića, najvećeg poznavaoca muzike Bitlsa u regionu, koji je rekao da ne pamti "život bez Bitlsa: postoje mama, tata i Bitlsi".

Legendarni srpski pop muzičar Bata Kovač nastupio je sa klasičarima, violinistom Milošem Petrovićem, violistom Srđanom Sretenovićem i violončelistom Pavlom Savićem sa kojima je izveo obradu melodije "Lucy in the sky with diamonds".

Klasicne, džez, rok i pop obrade pesama sa kojima su Bitlsi osvojili svet izveli su Dado Topić i njegov bend, gitarista Vlatko Stefanovski, Vasil Hadžimanov, klavir sa izvanrednom pevačicom Biserom Veletanlić "And I love him", Kiki Lesendrić i Piloti hit "Don't let me down".

Aleksandra Kovač sa horom "Beogradski glas" i Ivanom Aleksijevićem za klavirom izvela je kompozicije "Get back" i "Here, there and everywhere" a Cukić "In My Life".

Voditeljka programa Sofrenović sa gitaristom Goranom Potićem i basistom Milanom Pavkovićem otpevala je "Imagine".

Na kraju svečanog koncerta svi učesnici zajedno sa brojnom publikom u Domu sindikata, izveli su neke od najvećih numera, "himni" Bitlsa koje danas pevaju celi stadioni.

U holu Doma sindikata posle koncerta za publiku je organizovana "igranka" iz šezdesetih, sa originalnom domaćom i stranom pop i rok muzikom te neponovljive decenije u kojoj su se pojavili Bitlsi.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.