21. ožu 2013.

Otvoreno 43. međunarodno takmičenje Muzičke omladine

BEOGRAD - Svečanim koncertom tri ranija laureata takmičenja Muzičke omladine, sinoć je u Kolarčevoj zadužbini otvoreno 43.međunarodno takmičenje Muzičke omladine u disciplini solo pevanje.

Pre svečanog koncerta 25 takmičara iz osam zemalja izvukli su takmičarske brojeve pod kojima će se od sutra takmičiti u tri etape u disciplini solo pevanje.
Svima njima mnogo sreće poželela je kompozitor Mirjana Živković, čija je kompozicija jedna od obaveznih u drugoj etapi takmičenja, jer je tradicija obavezno izvođenje dela srpskog autora.

Ovogodišnje takmičenje održava se u godini u kojoj se u svetu obeležavaju dva velika jubileja, 100 godina od rođenja Đuzepa Verdija i Riharda Vagnera, kompozitora koji su svetu podarili neka od najlepših operskih dela.

Orkestar Opere Narodnog pozorišta predvođen dirigentom Dejanom Savićem upravo je zato svečani koncert počeo uvertirom iz Vagnerove opere "Majstori pevači iz Nirberga".

Prošlogodišnji pobednik takmičenja Muzičke omladine klarinetista Stojan Krkuleski sa izuzetnom mladom pijanistkinjom Sarom Vujadinović briljantno je izveo "Kavaleriju Rustikanu, fantaziju za klarinet i klavir" Karla Dela Đakoma.

Umesto ranije najavljenog laureata 33. takmičenja MO makedonskog basa Igora Durlovskog, koji je član žirija ovogodišnjeg takmičenja, na svečanom koncertu nastupili su srpski pevači Vladimir Andrić, bariton, laureat 28.takmičenja i Dragoljub Bajić, bas, laureat 38.takmičenja.
Andrić je sa Orkestrom Opere Narodnog pozorišta i dirigentom Savićem otpevao ariju Eskamilija iz opere "Karmen" Žorža Bizea, a Bajić uz ovacije publike ariju Don Bazilija iz "Seviljskog berberina" Đakoma Rosinija.

Na svečanom otvaranju 43. takmičenja MO predstavljeni su i članovi međunarodnog žirija, eminentni umetnici koji će od sutra pomno pratiti 25 takmičara.
Predsednik žirija je Kang Liang Peng je kineski bas, profesor Konzervatorijuma u Pekingu i član Fuđivara opere u Japanu, članovi su prvakinja Bečke opere, rođena Beograđanka Olivera Miljaković, zvezda koja je oduševljavala više od četiri decenije publiku širom sveta.

Umetnički direktor simfonijskog i operskog orkestra u Nansiju i Nacionalne opere u Lorenu, Valeri Ševalije nije stigla iz Francuske na svečano otvaranje, ali će biti sa ostalim članovima žirija na početku prve etape.
U žiriju je i asistent muzičkog direktora Engleske nacionalne opere Piter Robinson, makedonski bas Durlovski koji je došao iz Nemačke gde živi i radi i umetnice iz Beograda, primadona Radmila Bakočević i Katarina Jovanović koja je i selektor takmičarskog programa.

Prva etapa takmičenja održava se do 23. marta, druga 24. i 25. marta kada će takmičari izvoditi obavezne kompozicije u zavisnosti od glasa "Pesma orla" Miloja Milojevića(sopran), "Dodir" Mirjane Živković (mecosopran), "Elegija" Stevana Hristića (tenor) i "Jututunska narodna pesma" Nikole Hercigonje (bariton/bas).
Finale je 27. i 28. marta, a najbolji učesnici nastupiće u pratnji Orkestra Opere Narodnog pozorišta pod upravom Savića.
Gala koncert i dodela nagrada biće u Narodnom pozorištu 29. marta, takođe uz učešće Orkestra.

Biće dodeljene po tri nagrade za muški i ženski glas: prva nagrada iznosi 200.000 dinara, druga 150.000, a treća 100.000 dinara.
Biće dodeljene i specijalne nagrade, najuspešnijem finalisti na osnovu glasova publike Nagrada Kolarčeve zadužbine, za najbolja izvođenja zadatih kompozicija dve Nagrade opštine Stari Grad, najbolje plasirana takmičarka iz Srbije dobiće priliku da nastupi u Sloveniji, dok će se najbolji solista predstaviti u Hrvatskoj.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.