21. ožu 2013.

Kreativni centar na Sajmu knjiga za decu u Bolonji

BEOGRAD - "Kreativni centar" učestvovaće na jubilarnom 50.međunarodnom sajmu knjiga za decu u Bolonji koji se održava od 25. do 28. marta, saopštio je danas ovaj renomirani beogradski izdavač.

Na ovom najvećem i najvažnijem sajmu knjiga za decu, Kreativni centar učestvuje 12. put i jedina je izdavačka kuća iz Srbije koja samostalno nastupa na tom sajmu, ima sopstveni štand, koji će, kao i prethodnih godina, biti mesto za razmenjivanje iskustava i utisaka s mnogobrojnim izdavačima, kao i za prikazivanje novina u sopstvenoj produkciji.

Prethodnih godina strani izdavači su pokazali interesovanje za izdanja Kreativnog centra, i dosada je više od 60 izdanja prevedeno na mnoge jezike i objavljeno u više od trideset zemalja širom sveta.

Najpopularnije izdanje Kreativnog centra u svetu je knjiga Jasminke Petrović "Seks za početnike" koja je prevedena na dvadeset pet jezika. Popularna je "Knjiga za svaku devojčicu" Violete Babić, za koju su prava prodata u trinaest zemalja (Vijetnam, Kolumbija,Tajland, Rusija), knjiga je doživela veliki uspeh u Češkoj, Slovačkoj i Litvaniji, a u Sloveniji je u prodaji treće izdanje.

Pažnju su privukle i druge knjige iz edicije "Bez dlake na jeziku", kao što su "Bonton", "Škola", "Slatka mala čedovišta" i knjige iz edicija "Mali kućni ogledi". Stranim izdavačima iz Rusije, Koreje, Brazila, Kolumbije, Indonezije i drugih zemalja zanimljiviji su priručnici namenjeni roditeljima "101 način da detetu pokažete da ga volite", "Klopke za roditelje", "Naučite dete da spava", navodi se u saopštenju Kreativnog centra.

Na Bolonjskom sajmu knjiga Kreativni centar će razmeniti iskustva sa izdavačima iz regiona sa kojima ima posebno dobre odnose kao i izdavačima knjiga, autorima, ilustratorima, štamparima, knjižarima i bibliotekarima iz čitavog sveta. Oni se susreću svakog proleća u Bolonji kako bi videli nova izdanja velikog broja izdavača iz celog sveta, kupili i prodali autorska prava, pronašli ono što je najbolje u oblasti dečjeg izdavaštva.

Najboljim izdavačima i knjigama na jubialrnom 50.Bolonjskom sajmu biće dodeljene nagrade: Bologna Ragaži Award, nagrada za najbolju dečju knjigu u kategorijama:beletristika, popularna nauka, priručnici, nagrada za dela objavljena u arapskim zemljama, Latinskoj Americi, Aziji i Africi i nagrada za prvo delo nekog autora.

Na sajmu će biti dodeljene i nagrade Bologna Ragaži Digital Award - nagrada za najbolju knjigu u digitalnom formatu a povodom proslave jubileja sajma ove godine dodeljuje se BOP Bologna Prize, nagrada za najboljeg dečjeg izdavača godine.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.