6. ožu 2013.

Otvoreno 50. "Disovo proleće" u Čačku

ČAČAK - U čačanskom Domu kulture večeras je promocijom knjige "Veliki rat", Aleksandra Gatalice otpočelo 50. jubilarno "Disovo proleće", a svečanost je otvorio Radoslav Pavlović, književnik i savetnik za kulturu predsednika Republike Tomislava Nikolića.

Prema rečima Radoslava Pavlovića, velika je čast otvoriti jednu ovakvu manifestaciju.
"Čačak dobro poznajem, ova velika sala me podseća na sve valjane predstave koje su ovde izvedene i postoji "odnegovana"publika", izjavio je on Tanjugu naglasivši da je ovo dokaz da smo mnogo bolji nego što pričamo o sebi. Ono što najviše imponuje je puno ljudi koji su prisustvovali svečanosti, ocenio je Pavlović. Istakao je da su ljubav i čovekova duša najbolja "kulturna skloništa", kao i da je najvažnije prepoznati vrline u sebi, ali i drugima.

Povodom svetskog dana poezije, 21. marta, on je najavio niz kulturnih sadržaja koji su u pripremi.

Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić, istakavši da je "Disovo proleće" zaštitni znak kulture Čačka i najavio da će Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis", u drugoj polovini godine dobiti "novi krov nad glavom".
"Pod zaštitom stiha, sa očima iznad svakog zla u Čačku traje već pola veka ova kulturna manifestacija, a Dis je vizit karta ovog grada sa kojom se može ući na svaka vrata i svuda će nas dočekati sa nekim stihom velikog pesnika", kazala je direktor Gradske biblioteke koja nosi ime velikog pesnika, Danica Otašević.

U Srbiji nema čoveka koji čita, a da nije pročitao neku Disovu pesmu, naglasio je profesor Aleksandar Jerkov. Prema njegovim rečima "Možda spava" je jedna od tri najčuvenije pesme srpske književnosti.
"Dis se upisao zlatnim slovima u istoriju naše književnosti i gotovo da ne postoji čovek koji ne zna kakva ga je tragična sudbina zadesila u Prvom svetskom ratu", istakao je Jerkov.

Gatalica je izrazio zadovoljstvo što je njegovim romanom "Veliki rat" započelo "Disovo proleće".

Na predlog Gradske biblioteke i organizacionog Odbora, povodom pola veka trajanja Disovih svečanosti doneta je odluka da se počasna Disova plaketa dodeli Peteru Handkeu, austrijskom književniku i aktivisti, koji živi u Parizu.

Svečanom otvaranju su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave, brojni kulturni radnici i ljubitelji poezije.

Vladislav Petković Dis rođen je 10. marta 1880. godine u selu Zablaću kod Čačka. Zbirku pesama "Utopljene duše"objavio je 1911, a dve godine kasnije knjigu rodoljubive poezije "Mi čekamo cara".

Brod "Italija" na kome je Dis putovao iz Francuske na Krf torpedovan je u zoru 17. maja 1917. godine. U talasima Jonskog mora, u plavoj grobnici smrti, ostao je zauvek pesnik utopljenih duša. Prvo Disovo prioleće organizaovano je 13. aprila 1964. godine, a Disova nagrada predstavlja krunu poetskog opusa jednog stvaraoca.

Organizatori 50. Disovog proleća su Gradska biblioteka i Odbor, a pokrovitelji Grad Čačak i Ministarstvo kulture Republike Srbije.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.