6. ožu 2013.

Obeležavanjem 50 godina Bitlsa počinje Gitar Art festival

BEOGRAD - Međunarodni festival posvećen gitari, 14. Gitar Art festival, održaće se u Beogradu od 12. do 17. marta, a na njemu će učestvovati 180 gitarista iz 13 zemalja, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Skupštini grada.

Festival od početka podržavaju brojne ambasade u Beogradu, Ministarstvo kulture i Sekretarijat za kulturu grada.

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Miroslav Tasić rekao je da ovo ministarstvo smatra Gitar Art festival jednom od najznačajnih manifestacija kulture i umetnosti u Srbiji.
"Ako mogu slobodnim rečnikom da kažem, mi smo ovde privukli strane investitore, oni nam ovde donose kulturu, umetnost, dobru volju i prijateljstvo", kazao je Tasić. On je dodao da je svaki pa i 14. Gitar Art svojevrsni samit, za nekoliko dana u Beograd će stići 180 gitarista iz 13 zemalja.
"Oni će za šest festivalskih dana svirati na Gitar Artu i biti gosti Beograda, upoznati sa svojom umetnošću, ali i preneti u svoje sredine utiske o Beogradu, našoj zemlji i ljudima, zato su ovakve manifestacije vid kulturne diplomatije koja prethodi državnoj diplomatiji", ocenio je Tasić.

Moto ovogodišnjeg festivala je Modularnost, to je da se i dalje koristi gitara kao osnovni element s tim da se uvode i novi elementi, rekao je vršilac dužnosti direktora Jugokoncerta Boško Radojković, osnivač Gitar Art festivala.

Od prošle godine Gitar Art se održava u sklopu sezone Jugokoncerta i na taj način je uprkos ekonomskoj krizi u svetu i kod nas zadržao istu programsku strukturu, predstavljanje vrhunskih klasičnih gitarista i premijerno predstavljanje umetnika iz sveta popularne gitare i muzike.

Ovaj festival premijerno je publici u Srbiji predstavio slavni Rozenberg trio, gitaristu i lautistu Edina Karamazova, grčkog gitaristu i pedagoga Kostu Kociolisa koji su potom redovno dolazili na beogradski praznik gitare po kome smo postali čuveni u svetu.

Najveća zvezda 14.Gitar Arta je flamenko i džez pevačica Konča Buika koja će prvi put nastupiti u Srbiji 16. marta u Sava centru.

Pored koncerata, kao i na prethodnim festivalima održaće se i takmičenje mladih gitarista za koje se do sada prijavilo 170 takmičara, a ocekuje se 200. To je, prema rečima Radojkovića, do sada najveći broj učesnika. U šest kategorija za vredne nagrade, gitare ručne izrade, takmičiće se mladi gitaristi od 11 do 30 godina starosti.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.