26. ožu 2013.

Raznovrsni filmski programi za rođendan DKC-a

BEOGRAD - Dvorana kulturnog centra, popularni bioskop DKC obeležava ove godine jubilej - pola veka rada, bez posebnog slavlja, u skladu sa materijalnom situacijom, ali uz niz svojih redovnih programa koji su mu doneli status "kuće dobrog filma" i članstvo u evropskoj bioskopskoj mreži "Europa sinema".

Aktivnosti DKC-a predstavili su danas na konferenciji za novinare direktorka Kulturnog centra Beograda Mia David, programska urednica te institucije Vesna Danilović i gost-urednik filmskog programa Nebojša Popović.

U poslednjih desetak godina, kako je istaknuto, DKC je i svojevrsni festivalski centar, jer se u njemu održava deo svih važnijih festivala u Beogradu (Fest, Kratki metar, Autorski festival, Slobodna zona, Beldoks...), kao i oni koje inicira i organizuje KCB, kao što su Nordijska panorama i razne manifestacije nacionalnih kinematografija.

Tako će u aprilu biti održani Dani austrijskog filma, uz programe Dokumentarnog festivala i Beldoksa, a zatim festival "Španskog metra".

Direktorka DKC-a Mia David izjavila je Tanjugu da popularni bioskop ima odličan program, ali mu nedostaje infrastrukturno renoviranje.
"Ove godine DKC slavi 50. rođendan. Mislim da je to samo po sebi već jako veliki događaj, posebno kada znamo kakva je situacija sa bioskopima. Ovo je zapravo, ako izuzmemo Kinoteku koja je ipak institucija za sebe, jedini stari, starinski bioskop na Starom gradu i to ga čini još značajnijim", rekla je ona. (Opširnije za korisnike Premium servisa)

Prva projekcija u DKC-u bila je 19. oktobra 1963. godine pa je za jesen u planu festival - omaž DKC-u, sa nekim premijerama, ali i nekim od najgledanijih filmova sa pomenutih festivala.

U doba u kojem preovlađuju multipleksi DKC ne želi da se takmiči sa njima, već da pruži kvalitetan program, za koji i dalje postoji veliki broj zainteresovanih ljudi svih generacija. Posećenost se u poslednjih pet godina kreće između 40 i 48 hiljada gledalaca, a reč je o relativno maloj sali sa 373 mesta.

Problem je, međutom, što su ta mesta, odnosno fotelje stare isto koliko i bioskop - 50 godina, a toliko ima i ventilacioni sistem, pa DKC ne može da radi tokom tri letnja meseca.

Zamena sedišta koštala bi 70 do 80 hiljada evra, za šta u DKC-u znaju da nema novca, ali bi im bila nužna pomoć sponzora bar za klimatizaciju i krečenje.

Zalaganejm uprave prošle godine je nabavljena oprema za digitalne projekcije, uz pomoć Eurimaža, Grada Beograda, Republike Srbije i iz sopstvenih sredstava, tako da publika može da uživa u kvalitetnoj slici i zvuku.

KCB inač ima niz edukatvnih programa, pa se deo njih održava i u DKC-u, koji nastoji da medij filma predstavi kao nastavno sredstvo i da širi filmsku kulturu uopšte.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.