21. ožu 2013.

Peteru Handkeu nagrada Momo Kapor za književnost

BEOGRAD - Nagrada "Momo Kapor" za književnost koju dodeljuje njegova Zadužbina pripala je knjizi "Moravska noć" Petera Handkea u izdanju Srpske književne zadruge, saopštio je danas predsednik žirija Rajkom Petrov Nogo.

Nagradu koja se dodeljuje svake druge godine dodelio je jednoglasno žiri koji je radio u sastavu Nogo (predsednik), prof dr Jovan Delić i Branko Stojanović.

U besedi koju je naslovio "Pravda za Handkea" Nogo je istakao da je Handke od "milosrdnog anđela do današnjeg dana u usamljenoj Srbiji našao svoj ljudski i književni zavičaj".

Obrazlažući odluku koju je doneo žiri on je kazao da je "'Moravska noć' zgodno ime za prekodirane arhajske priče, za srpsku 1001 noć samoće, i to je jedinstvena i stvarna i imaignarna enklava gde se višeglasno pripoveda i govori kao što obični ljudi govore".

On je zaključio da zna samo dve knjige, svaka na svoj način, sa ovoliko topline i bliskosti napisane o nama - "Crno jagnje i sivi soko" Rebeke Vest i "Moravska noć" Handkea i dodao da je nagrada Kapor malo uzdarje za veliki Handkeov dar, naša makar i mala pravda za Handkea.

Umesto odsutnog Stojanovića, njegovo obrazloženje kao člana žirija pročitala je direktor i osnivač zadužbine Ljiljana Kapor.

U Stojanovićevom tekstu se upoređuju Handke i Kapor kao dvojica izuzetno osetljivih pisaca koji su protiv struje i protivnici žalosnih stereotipa u životu i literaturi, a obojica afirmišu huserlovski pojam "svet života", a u "knjigama o ođecima ratova 1990ih dobili smo zolinski istinoljubivu odbranu istine pošto su oba umetnika bila protiv diktiranog, uniformnog i cenzurisanog , a za sve one koji misle svojom glavom".
"Estetska poruka svega što su Handke i Kapor napisali o Srbiji i Srbima, nerazdvojna od morala kao nezaobilazne komponente književnog dela, dragocena je u vremenu u kojem nas na sve strane horski i papagajski poučavaju da je sila isto što i pravda a moć isto što i istina", navodi se u tekstu.

Prof Delić je analizirajući Handkeovu knjigu istakao da je pripovedač u jednom dečaku slobodnom za uživljavanje, osećanje i identifikaciju našao svoga naslednika.
"Handke opisuje tu čudesnu sposobnost mladog, budućeg pisca i taj opis podseća na jednog moravskog pesnika Branu PEtrovića i njegovo identifikovanje sa svim o čemu peva", naveo je on.

Udovica književnika je rekla da će nagrada biti uručena 8. aprila na Kaporov rođendan u Skupštini grada.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.