14. ožu 2013.

Svečano otvoreni šesti “Antićevi dani”

NOVI SAD - Tradicionalnu manifestaciju u čast velikog pesnika Miroslava Antića (1932-1986), šeste “Antićeve dane”, svečano je danas u Kulturnom centru Novog Sada otvorio gradonačelnik Miloš Vučević, istakavši da je Mika Antić bio jedan od najznačajnijih stvaralaca u istoriji tog grada.

Pozdravljajući goste svečanog skupa Vučević, koji je i predsednik Odbora manifestacije “Antićevi dani”, je rekao da u vremenu kada Novi Sad nastoji da se na najbolji način promoviše kao kandidat za evropsku prestonicu kulture 2020. godine, “svesni smo da je kulturi i umetnosti grada možda najviše od svih dao Mika Antić”.

On je bio slikar, muzičar, filmski režiser, dramski pisac, “nesmireni novinar ali iznad svega veliki pesnik”, podsetio je gradonačelnik i naglasio da to što su ga, umesto punim imenom, svi zvali Mika Antić, “možda najbolje pokazuje koliko je on, svojim radom i načinom života prirastao za srca Novosađana, građana Vojvodine i Srbije”.

Vučević je dodao da će i ova višednevna manifestacija, u organizaciji grada, biti jedan od atributa za što bolje predstavljanje Novog Sada u “ni malo lakoj borbi za evropsku prestonicu kulture 2020. godine”.

Povodom dana rođenja Mike Antića, 14. marta, predstavnici grada položili su vence cveće na njegov grob i kraj pesnikovog spomenika u Dunavskom parku.

Raznovrsni kulturni programi, organizovaniu Antićevu čast na više mesta u gradu, traju od 12. do 16. marta.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.