14. ožu 2013.

Koncerti 14. Gitar Arta u atrijumu Narodnog muzeja

BEOGRAD - Na 14.Gitar Art festivalu večeras u Atrijumu Narodnog muzeja nastupiće mlada srpska gitaristkinja Sabrina Vlaškalić, hrvatski lautista Edin Karamazov, gitarista iz Italije Đulio Tampalini i Taurus duo iz Srbije.

Višestruko nagrađivana mlada umetnica Vlaškalić, jedna od najperspektivnijih gitarskih talenata današnjice smatra se fenomenom u svetu klasične gitare, osvojila je 12 specijalnih i 26 prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima klasičnih gitarista, bila je i laureat Gitar Art takmičenja.

Vlaškalić je sa 16 godina upisala Fakultet muzičke umentosti gde je diplomirala u klasi Srđana Tošića. Magistrirala je na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu a danas predaje na Konzervatorijumu u Groningemu u Nemačkoj.

Dobro poznat publici Gitar Art festivala, Karamazov je često svirao pred oduševljenom beogradskom publikom, nekad lautu, nekad gitaru ali uvek uzbudljivo, virtuozno i sa puno emocija.

Profesor i slavni južnoamerički gitarista Leo Brauer, koji je takođe gostovao na beogradskom Gitar Artu, za Karamazova je rekao da kada on svira " vazduhom lebdi magija, on ne samo da svira van istorijskog konteksta, on muzici daje jedinstvenu izražajnost".

Za svoja virtuozna i ponesena izvođenja od prvog nastupa 1998.godine do danas dobio je brojna priznanja kritičara i publike u Evropi i Americi, snimio je više od 80 CD-ova sa brojnim ansamblima i za ranu muziku.

Iako nastupa na najvećim svetskim scenama, sa najslavnijim umetnicima Karamazov i dalje ima nenajavljene ulične nastupe što ovom harizmatičnom umetniku daje poseban pečat.

Profesor gitare na Visokoj školi za muziku u Modeni Tampalini pored redovnih nastupa u Italiji, u Vatikanu je nastupio u čast Pape na Božićnom koncertu, imao je nastupe širom Evrope, u Aziji i Americi.

Tampalini je za dupli CD sa delima Franciska Tarege dobio priznanje Golden gitar za najbolji CD godine na šestom Gitarskom kongresu u Aleksandriji.

Najnoviji projekat ovog italijanskog gitariste i pedagoga je izvođenje kompletnih gitarskih dela Maria Kastelnova Tedeska koja je već snimio na tri CD-a.

Taurus duo čine dvojica gitarista Zoran Anić i Relja Turudić koji imaju jedinstven repertoar, oni sviraju dela koja prvobitno nisu napisana za gitaru, ne sviraju ih "gitaristički" već najpribližnije instrumentu za koji su napisane. Na taj način afirmišu gitaru kao instrument nemerljivih mogućnosti. Duo izvodi i autorske kompozicije.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.