24. tra 2013.

Andrićeva "Gospođica" premijerno u JDP-u

BEOGRAD - Predstava "Gospođica" po romanu Ive Andrića u dramatizaciji Marka Foteza i režiji Gorčina Stojanovića biće premijerno izvedena 26. aprila na velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, najavila je danas direktorka Tamara Vučković.

To je naša treća premijera u ovoj sezoni, a još jedna je u pripremi i to iz sopstvenih sredstava", istakla je ona na konferenciji za novinare, zahvalivši se sponzorima i prijateljima kuće na pomoći.

Fotez je dramatizaciju uradio pre 50 godina. Prema svedočenju njegove udovice, dramske umetnice Marije Crnobori, Andrić je dao saglasnost na tekst, ali on sticajem okolnosti nikada nije izvođen.

Stojanović, koji je i umetnički direktor JDP-a, izjavio je da mu je gospođa Crnobori pre dve godine dala tekst i da je odmah pomislio da je to nešto za njega kao reditelja, a takođe za Natašu Ninković kao glumicu.
"Taj komad treba igrati zato što živimo u vremenu u kojem su finansijske špekulacije dominantan oblik poslovanja i bivstvovanja, ponovo, posle nekoliko decenija kada smo bili van tog sveta", rekao je on.

Dodao je da Gospođica (Rajka Radaković) kao karakter "svojom slojevitošću osvetljava i one delove nas samih koji su zatomljeni, one tamnije strane, duboku čovekovu usamljenost u metafizičkom smislu".
Reditelj je ocenio da je ovaj "duboko psihološki utemeljen roman, koji ima i socijalni gest i društveni značaj, istovremeno vrlo sceničan".

"Andrićeva rečenica zahteva posvećenog glumca. Na površini je mirna, ali je ispod toga uzbudljiva. Trudili smo se da se to na sceni čuje i oseti. Pomoglo nam je vešto sažimanje vremena i radnje u Fotezovoj dramatizaciji", istakao je on.

Ninkovićeva je zahvalila na poverenju i privilegiji da se mesec i po dana bavi divnim i mudrim Andrićevim mislima.
"U početku sam bila malo skeptična. Na osnovu romana nisam videla živu predstavu, ali dramatizacija mi se svidela. Već od prve čitajuće probe imala sam osećaj na kom putu treba da budem", izjavila je ona.

U velikom glumačkom ansamblu su Vojislav Brajović, Nataša Tapušković, Srđan Timarov, Jasmina Avramović, Milan Marić, Marko Baćović, Vesna Stanković, Anđelika Simić, Stefan Bundalo i Dejan Dedić.

Gotovo svi su izrazili zadovoljstvo radom u lepoj atmosferi i osećaj da će nova predstava biti "magnet" za publiku.
Scenografiju je kreirao Stojanović, kostime Lana Cvijanović, scenski pokret Miloš Paunović. Predstava ostaje u vremenu iz romana. Prvi deo dešava se u Sarajevu početkom 20. veka, do Prvog svetskog rata, a drugi deo u Beogradu kasnih 20-ih i ranih 30-ih godina.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.