29. tra 2013.

Izvedena obnovljena postavka "Don Kihota" Vasiljeva

BEOGRAD - Obnovljena postavka baleta "Don Kihot" čuvenog ruskog igrača i koreografa Vladimira Vasiljeva izvedena je večeras na Velikoj sceni Narodnog pozorišta povodom Svetskog dana igre.

Na praznik igre, koji je UNESCO ustanovio 1982. godine na dan rođenja tvorca modernog baleta Žan-Žorž Novera, u svim svetskim pozorištima pre predstave čita se poruka poznate ličnosti u svetu igre.

Ovogodišnju poruku napisao je Lin Hvai-min, osnivač i umetnički direktor Baleta "Kapija oblaka" sa Tajvana.

Pre početka predstave "Don Kihot" pročitana je njegova poruka u kojoj ističe da igra govori o radosti, strahu i željama, govori o nedodirljivom, otkriva stanje uma, narav i karakter ljudi. Ples je dragocen, on je metafora samog života, poručio je tajlandski umetnik.

Specijalni gost nacionalnog teatra Vasiljev pozdravio je beogradsku publiku koja je već imala to zadovoljstvo da popularni balet Ludovika Minkusa po istoimenom romanu Miguela de Servantesa gleda u njegovoj koreografiji koju je postavio 2007. godine.

Za slavnog umetnika Vasiljeva, internacionalnu igračku zvezdu i slavnog koreografa, za koga je drugi velikan igre Moris Bežar rekao da nikada nije video igrača poput njega koji ima sve: virtuoznost, tehniku, dramski talenat, višestranost i snagu, balet "Don Kihot" je najznačajniji klasični balet.
"Veoma sam srećan što će na vašoj sceni ponovo da se igra balet koji ja najviše volim od svih klasičnih baleta, 1962.godine debitovao sam u "Don Kihotu" u Boljšom teatru a potom sam mnogo puta igrao, to je jedini balet od celokupnog klasičnog repertoara koji se u Boljšom teatru bez prekida igra 113 godina, svi drugi su postavljani pa prekidani, ovaj ne", ispričao je Vasiljev.

Gost Narodnog pozorišta povodom Svetskog dana igre obnovio je svoju postavku "Don Kihota" sa ciljem da objedini igru, glumu i muziku u jedinstven praznik igre.

Predstava u kojoj nije dovoljno dobro se okretati, igrati na prstima, u kojoj svaki igrač na sceni mora da bude i vrhunski glumac, orkestar i dirigent da u "stopu" prate dešavanja na sceni, imala je i dva glavna aktera.

Solistkinja Baleta Narodnog pozorišta Bojana Žegarac posebno je nadahnuto igrala Kitri jer je pre početka predstave saopšteno da je dobitnica nagrade "Radomir Vučić" koju Narodno pozorište dodeljuje mladim, talentovanim baletskim igračima do 28. godine života za ostvarene solističke ili glavne uloge iz svog repertoara.

Nagradu je uručio Vasiljev po završetku predstave.

Žegarac je nagrađena za značajna ostvarenja u mnogim baletskim predstavama među kojima i "Don Kihot" u kome sa Jovanom Veselinovićem (Bazil) igra glavnu ulogu.

Prisustvo Vasiljeva, Svetski dan igre kao i igra dvoje dobitnika visokih baletskih priznanja Žegarac i Veselinovića koji je danas dobio nagradu Terpsihora Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije, učinili su večerašnju obnovu praznikom klasičnog baleta.

U predstavi je učestvovao celokupni ansambl baleta i Orkestar Narodnog pozorišta kojim je dirigovala Vesna Šouc.Dekor je uradio Boris Maksimović a kostime Olga Mrđenović.

-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.