8. tra 2013.

Handke: "Srbi su zatvorenici zapadnog sveta"

BEOGRAD - Austrijski pisac, veliki prijatelj srpskog naroda, što je dokazao kroz svoja dela, danas je primio književnu nagradu "Momo Kapor" za roman "Moravska noć", posle ceremonije u Skupštini grada Beograda nije hteo da komentariše aktulena zbivanja oko Kosova i Metohije, ali je Tanjugu kazao da on smatra da su "Srbi zatvorenici zapadnog sveta i to smatra za nepravdu"

"Nisam političar, ja sam pisac i imam teškoća sa političkim vokabularom", rekao je Handke i dodao da je "prijatelj pravde".

On je podsetio da se sve je što je imao da kaže o Kosovu nalazi i njegojoj knjizi "Kukavice iz Velike Hoče".
"Jednom, u skoroj budućnosti hoću da odem sam u Veliku Hoču i da tamo ostanem najmanje mesec dana, da živim sa tamošnjim ljudima, da idem u kupovinu, kuvam, sakupljam pečurke, naučim bolje srpski i to sve iz solidarnosti sa njima", naglasio je pisac i naknadno se prisetio i dodao :"da i u Orahovac".

"Ne znam šta će se tamo zbivati, nisam prorok i ne vidim budućnost i mogu samo da se nadam da neće biti tragičnog kraja", kazao je Peter Handke.

Njemu će danas delegacija Akademije nauka i umetnosit Republike Srpske , čiji je inostrani član od nedavno, uručiti znamenje ANURS, a sutra će posetiti Srpsku akademiju nauka i umetnosti koja ga je takođe primila u svoje redove.,


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.