15. tra 2013.

Izložba o Munku u Biblioteci Matice srpske

BEOGRAD - U znak sećanja na norveškog slikara Edvarda Munka (1863-1944), od čijeg se rođenja ove godine navršava 150 godina, Biblioteka Matice srpske pripremila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki.

Autorke postavke su Ivana Grgurić i Daniela Kermeci, urednik Miro Vuksanović a izložba se može pogledati u javnom katalogu Biblioteke od danas do 8. maja. Elektronski katalog izložbe trajno se čuva i dostupan je na CD-u u Biblioteci, kao i na sajtu www.bms.rs.

Edvard Munk je rođen 1863. godine u Lotenu. Školovao se u Oslu, gde je studirao na Tehničkom fakultetu, a 1880. godine potpuno se posvetio slikanju. Godine 1889. organizuje prvu samostalnu izložbu koja mu obezbeđuje stipendiju za usavršavanje u Francuskoj. Mnogo je putovao, život je proveo na relaciji Pariz-Berlin-Oslo, a 1916. godine odselio se na imanje u Ekliju, gde je ostao do smrti (1944).

Munkovo delo na početku je bilo neprihvaćeno, izazivalo je skandale i neodobravanje, a njegova prva izložba u Berlinu (1892), koja mu je donela slavu u umetničkim krugovima Nemačke, zatvorena je i proglašena "uvredom umetnosti".
S platnima, drvorezima i litografijama na kojima dominiraju motivi bolesti, smrti, samoće, gorčine i patnje, Munk se, u godinama koje su usledile, ipak nametnuo kao jedna od najoriginalnijih figura svog vremena i dao velik doprinos formiranju ekspresionizma u Nemačkoj i Skandinaviji.

Njegovo ubeđenje da "ne treba slikati enterijere sa ljudima koji sede u njima i čitaju knjige", već "ljude koji dišu, osećaju, vole i pate", otelotvoreno je na ogromnom broju radova (samo u Munkovom muzeju u Oslu čuva ih se više od hiljadu), a uz Krik, po mnogima najznačajnije Munkovo delo, među najpoznatijima su Madona, Igra života, Vampir, Pepeo, Melanholija, Pubertet, Bolesno dete, Smrt u bolesničkoj sobi i druga.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.